Opinie

Boodschappenlijst

Wat eten we?

De kop boven de advertentie, nu ja, ‘sponsored content’, maakte me zo woedend dat ik meteen het stuk ging lezen. Er stond: ,,Dankzij smart-technologie nooit meer een boodschappenlijst maken”. Nooit meer een boodschappenlijst maken?!

Nooit meer ’s zaterdagsochtends zitten bladeren door allerlei kookboeken en denken ja! dat is leuk! dat ga ik doen! Er moet pijlinktvis in maar als ze dat niet hebben neem ik iets anders. Verder: ‘iets bij de borrel’. Misschien oude manchegokaas met membrillo. En sherryazijn niet vergeten.

En dan heb je dat lijstje vol belangwekkende suggesties en dan kom je op de markt en dan zegt de biologische groenteboer dat hij al drie klanten teleur heeft moeten stellen – geen spruitjes vandaag. En wat hebt u die drie andere klanten dan aangeraden? vroeg ik. Hij wees op de winterpostelein die er stralend uitzag. Mmm ja, lekker. Stamppotje van rauwe winterpostelein. Gebraden kwarteltje erbij, prima. En wat ligt daar? vroeg ik. Hij schilde meteen een stukje van de bruinige wortel af en liet dat proeven. Yuca, zei hij. Zou heel lekker zijn in kleine stukjes door die posteleinstamppot van mij. En dat was zo. Precies dat knapperige elementje dat zo’n stamppotje ontbeert.

De gedachte achter dat toekomstige bijdehante boodschappenlijstje was, uiteraard, dat de smarttechnologie beter zou weten dan ikzelf of de groenteman wat ik nodig heb. En dat-ie dat dan vast op mijn boodschappenlijstje zet. En dan kon de aangehechte supermarkt, Picnic geheten, die boodschappen ook meteen bezorgen, met een elektrisch autootje, en dan waren we allemaal gelukkig: de supermarkt in de eerste plaats, het milieu vanwege dat schone elektrische autootje en ik ook. En nog beter: de slimme data zouden ook meedenken over maaltijden en zo af en toe ‘gezondere suggesties’ doen.

Geen béarnaise-saus! Ik bestel kwark voor u in plaats van slagroom. Witte rijst dient nergens toe!

Zo zag ik in gedachten het bemoeizuchtige lijstje al in de weer. En voor je het weet komt dat elektrieke wagentje aangezoefd, dat voorgesneden groenten bij zich heeft en vastkokende aardappelen van nondescript ras terwijl ik echt, echt, echt nicola’s had gewild.

Hohoho! Niet zo overdreven doen.

De wereld zal er blij mee zijn. De Fresh Box en al die andere maaltijdboxen zeggen ook gewoon wat je deze week gaat eten, ze zitten boordevol gezondere suggesties, ze zijn handig en snel en iedereen is er gek op. En bovendien zal smarttechnologie niet gauw zo stom zijn om de yoghurt te vergeten.

Dus. De toekomst lacht ons toe.