Barça eert Cruijff met jeugdstadion en standbeeld

Eerbetoon Johan Cruijff FC Barcelona vernoemt een nieuw jeugdstadion naar Johan Cruijff. Ook komt er een standbeeld van hem voor stadion Camp Nou.

Jordi Cruijff (rechts) met een afbeelding van het stadion.
Jordi Cruijff (rechts) met een afbeelding van het stadion. Foto AFP

Een nieuw te bouwen stadion op het trainingscomplex van FC Barcelona zal naar Johan Cruijff worden vernoemd. Daarnaast krijgt de voetballegende een standbeeld voor Camp Nou en wordt een deel van het clubmuseum aan hem gewijd. Dat heeft de Catalaanse voetbalclub zaterdag bekendgemaakt tijdens een speciale bijeenkomst ter gelegenheid van de sterfdag van de voormalige nummer 14. Cruijff overleed op 24 maart 2016 op 68-jarige leeftijd.

Clubicoon

FC Barcelona brengt hiermee een eerbetoon aan een icoon dat de club als speler en als trainer successen bracht. Cruijff maakte in 1973 de overstap van Ajax naar Barcelona en groeide al snel uit tot publiekslieveling in Catalonië. In zijn eerste seizoen schonk Nederlands beste voetballer ooit Barcelona de landstitel. Daar had de club twaalf jaar op moeten wachten. In 1992 stond Cruijff als coach aan de basis van de winst van de eerste Europa Cup I in de clubgeschiedenis.

Voor veel Catalanen was Cruijff meer dan een speler of een trainer. Ze zien hem als een revolutionair die niet alleen een eigen speelstijl introduceerde, maar de Catalanen ook zelfbewustzijn bracht. Cruijff was ook een controversieel figuur die meer dan eens in onmin raakte met de clubleiding. Dieptepunt: het moment waarop hij in 2010 het erevoorzitterschap van de club weer inleverde.

Cruijffs zoon Jordi was bij de bijeenkomst aanwezig en toonde namens de familie grote dankbaarheid voor het eerbetoon. „Het is niet één ding, maar een hele serie. Bovendien is het iets blijvends. Mijn vader zal altijd aanwezig blijven binnen deze club. Daar ben ik dankbaar voor.”

Dat uitgerekend het nieuwe stadion op het complex in het plaatsje Sant Joan Despí de naam van Cruijff gaat dragen, is volgens Jordi symbolisch: „Dat is de plek waar de jeugdspelers de laatste stap richting het eerste elftal zetten. Mijn vader zou dat erg hebben gewaardeerd. Daarom willen wij als familie iedereen bij Barcelona bedanken. Dit brengt samen wat hij heeft betekend voor de club.”

FC Barcelona en de familie Cruijff hebben aan het gemeentebestuur van Barcelona gevraagd een locatie in de stad naar de Nederlander te vernoemen. Het Catalaanse plaatsje Vallfogona de Riucorb vernoemde vorig jaar een straat naar Cruijff. In Nederland zijn er nog geen concrete plannen om de geboren Amsterdammer blijvend te herdenken, met uitzondering van een herdenkingsmunt en postzegel.