Ex-president Zuid-Korea wacht mogelijk arrestatie

Park werd op 10 maart afgezet omdat ze steekpenningen in ontvangst zou hebben genomen van grote bedrijven.

De afgezette president Park op weg naar een verhoor, vorige week dinsdag.
De afgezette president Park op weg naar een verhoor, vorige week dinsdag. Foto Jeon Heon-Kyon / EPA

De openbaar aanklager in Zuid-Korea wil een arrestatiebevel laten uitvaardigen tegen de afgezette president Park Geun-hye. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De belangrijkste beschuldiging aan het adres van Park is dat zij smeergeld heeft ontvangen van grote bedrijven.

Vorige week werd Park al urenlang ondervraagd over het schandaal dat haar begin deze maand het presidentschap kostte. Ze hield haar onschuld vol, en dat is een belangrijke reden haar aan te houden. De aanklager vreest dat Park, wanneer ze op vrije voeten blijft, bewijsmateriaal zal vernietigen.

Lees ook: Euforie én woede na afzetting president Park

Medeverdachten

Een ander argument om Park op te pakken is volgens de aanklager het feit dat enkele medeverdachten inmiddels wel vastzitten. Haar vertrouweling Choi Soon-sil, die Park zou hebben aangezet tot corruptie, is gearresteerd, evenals Samsung-topman Lee Jae-yong.

Als er inderdaad een arrestatiebevel komt tegen Park, kan ze maximaal twintig dagen worden vastgehouden voor er een officiële aanklacht tegen haar moet worden ingediend. Mocht de afgezette president schuldig worden bevonden, dan wacht haar mogelijk een celstraf van meer dan tien jaar.

Lees ook: Zuid-Korea schudt op zijn grondvesten na arrestatie Samsung-topman

Park, de dochter van de voormalige dictator Park Chung-hee, werd op 10 maart de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Korea die werd afgezet. Bij demonstraties tegen haar afzetting vielen twee doden. Uiterlijk begin mei moeten er nieuwe presidentverkiezingen worden georganiseerd.