Zo blijft Poetin al zo lang aan de macht

Met nog een jaar voor de verkiezingen, lijkt Poetin soepeltjes in een nieuwe termijn te glijden.

Poetin tijdens een militaire herdenking in Moskou op 23 februari.
Poetin tijdens een militaire herdenking in Moskou op 23 februari. Foto Ivan Sekretarev / AP

Rusland vecht openlijk mee in Syrië, annexeerde aangrenzende gebieden en onderhoudt steeds slechtere banden met de VS en Europa. Binnenlands heeft het te maken met protesten van mensenrechtenactivisten en een verslechterde economie. Knap eigenlijk, dat zijn leider, Vladimir Poetin, al die tijd aan de macht is gebleven. Maar met nog een jaar voor de verkiezingen, lijkt Poetin soepeltjes in een nieuwe termijn te glijden. Hoe doet hij dat?

Een video van het Amerikaanse journalistieke platform Vox geeft daar op een fijn vormgegeven manier antwoord op. Het biedt een mooi overzicht van de Poetins regeerperiode, die al begon op de laatste dag van 1999. (Omdat niemand langer dan twee termijnen president mag zijn, was hij van 2008 tot 2012 weer even premier. Een maximum aantal presidentstermijnen is er niet.)

Begrijp de politieke stijl van Poetin door te begrijpen hoe hij de val van de Sovjet-Unie ziet. Namelijk, als de “grootste geopolitieke ramp van de 20ste eeuw”, zo sprak hij in 2005 tegenover het Russische parlement. Als een verlies van twee miljoen vierkante kilometer.

Sindsdien heeft Poetin van Rusland een meer militaristisch land gemaakt. Hij haalde banden aan met Iran en Syrië en annexeerde delen van Georgië en Oekraïne. Die militaire successen kunnen op veel steun rekenen onder de Russische bevolking, waarvan delen nog flink in hun maag zitten met het einde van de Sovjet-Unie.

Populaire Poetin

Tijdens de val van de Muur werkte Poetin voor de KGB, de belangrijkste geheime dienst van de Sovjet-Unie, als spion in Oost-Duitsland. Hij was al sinds zijn 23ste in dienst. Na de val keerde hij terug naar Sint-Petersburg waar hij zich opwerkte tot plaatsvervangend burgemeester. In 1999 werd hij benoemd tot premier van Rusland.

Als premier bouwde Poetin een grote achterban op. Het hielp ook dat de populariteit van president Boris Jeltsin tot een dieptepunt was gedaald. Jeltsin wordt door veel Russen gezien als degene die de Sovjet-Unie de nek omdraaide. Hij stond op goede voet met de VS en was bovendien alcoholist.

Onze correspondent sprak 25 jaar na zijn aantreden met mensen die Jeltsin kenden: Op zoek naar de erfenis van Ruslands eerste en meest gehate president

Het strenge optreden van Poetin tegen Tsjetsjenië na een aantal aanslagen draagt bij aan zijn populariteit. Na zijn verkiezing als president in maart 2000 weet hij door corruptie en vriendjespolitiek gauw de onder Jeltsin machtig geworden oligarchen onder zijn controle te krijgen. Maar Poetin heeft ook geluk; de Russische economie groeit hard door de hoge olieprijs.

Momenteel gaat het door de financiële crisis en internationale sancties niet goed met de Russische economie. Toch vormt ook dat geen bedreiging voor zijn presidentschap. Het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president biedt bovendien nieuwe hoop voor Poetin.

Interactief: Zo lopen de lijnen van Trump naar Poetin