Reportage

‘Waarom wilt u seks met een minderjarige? Wij gaan naar de politie’

Vijf jongens jagen op pedofielen door hen via een chatsite in contact te brengen met hun broertje. Van de confrontatie maken ze veelbekeken filmpjes op YouTube.

Videostill

Een vijftiger in spijkerbroek en leren jas komt een supermarkt uit en wandelt naar zijn auto. Vijf jongens stuiven op hem af. „Goedemiddag. Wat was u van plan?” Antwoord: „Ik was niks van plan.”

De man liegt. De jongens hebben hem in de val gelokt. Ze hebben hem op een chatsite in contact gebracht met een vijftienjarige jongen, een broer van een van hen, die zogenaamd geïnteresseerd is in een afspraak. De vijftiger, naar eigen zeggen „dertig jaar jeugdtrainer geweest” heeft tijdens het chatten al een en ander in het vooruitzicht gesteld. „Ik wil jouw jonge pik opeten.” Tijdens de confrontatie, gefilmd met meerdere camera’s gaat de man er schielijk vandoor. Een half uur later wil de man toch zijn verhaal doen. „Ik ben fout”, zegt de man, onherkenbaar gefilmd met een verborgen camera. „Geef ik 100 procent toe.” Voice-over in het filmpje: „Ik hoop dat hij dit nooit meer gaat doen.”

De vijftiger is een van de acht mannen die door de vijf jongens uit Apeldoorn en omgeving zijn betrapt op plannen met minderjarige jongens seks te hebben. De jongens maken er filmpjes van en zetten er elke week ééntje op YouTube. Steevast worden de mannen aangesproken op hun gedrag. „Waarom wilt u dit doen met een minderjarige?” Antwoord: „Nou, hij wou het graag.” De jongens lezen de mannen de les. „Het is heel raar dat je dat wilt. Dat is toch niet normaal?” En na wat bagatelliserende opmerkingen: „Wij gaan naar de politie. Dit is superstrafbaar.” De mannen krijgen het advies zich bij de politie te melden, en het hun familie te vertellen, anders doen de jongens aangifte.

Waarom wilt u dit doen met een minderjarige? Dit is superstrafbaar

Bijna twee weken geleden al berichtte RTL Boulevard over de pedojagers, en sinds kranten er afgelopen weekeinde over gingen schrijven, steeg de belangstelling enorm. „Het gaat ineens heel hard”, vertellen de jongens. De filmpjes zijn tienduizenden keren bekeken. Niet dat deze aantallen hen veel interesseren. „Als er maar iemand naar de familie of de politie stapt.” Veel reacties zijn positief, maar er gaan op Facebook ook weleens duimpjes omlaag omdat men het „zielig” vindt voor de betrapte mannen, of omdat de werkwijze van de jongens misschien niet helemaal legaal is. Het Openbaar Ministerie laat in elk geval weten de kwestie te onderzoeken. „In het algemeen kunnen wij wel zeggen dat burgers de opsporing het beste kunnen overlaten aan de politie om risico’s te voorkomen.” Justitie bekijkt de filmpjes, onder meer om te bepalen of de jongens zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. „Absurd”, zeggen de jongens daar zelf over. „Heel krom.”

Anoniem

De jongens, „vrienden, familie en collega’s” in leeftijd variërend van 19 tot 24 jaar oud, besloten ruim een maand geleden „een mooi onderwerp” te kiezen voor hun YouTubekanaal. „We willen iets bereiken”, zegt een van hen die zich Mike noemt. Vier van de vijf hebben samen „een bedrijf”. Ze willen onder geen beding met hun echte naam in de krant, laat staan met een foto. „Wij willen absoluut anoniem blijven.” Mike: „Wij dachten aan het onderwerp pedo’s omdat wij zelf in Nederland wonen en binnenkort misschien aan kinderen willen beginnen. Hoe veilig is dat?” Stefan: „Je hoort er weinig over in de media. Af en toe is er een filmpje van Peter R. de Vries of Alberto Stegeman.” Peter: „Heel interessant. Maar wij wilden nagaan of er meer mannen zijn.” Ze zitten in een kantoor in Apeldoorn en vertellen vol vuur over de „zieke” geesten. „Wij zijn geschrokken dat zich zo snel zo veel pedofielen bij ons aanmeldden”, zegt Mike. „We maakten op een bestaande chatsite een account aan van een broertje van een van ons, vijftien jaar, en binnen tien minuten drongen zich dertig tot veertig mannen aan hem op. Er werd massaal gereageerd. Ze begonnen gelijk te chatten dat ze hem wilden neuken etcetera.” Stefan: „Binnen tien dagen hebben we acht mannen ontmaskerd. En dan zijn we er niet eens fulltime mee bezig. Af en toe een middagje.” Mike: „Het lijkt of er in elke straat een pedo woont.”

De kwestie is of er sprake is van uitlokking, en of dat juridisch in de haak is. De inzet van een ‘loktiener’ heeft in het verleden al veel debat uitgelokt. Van uitlokking is geen sprake, vinden de jongens. Stefan: „We hebben alleen de naam Job en zijn leeftijd op een site gezet. Het zijn de mannen die vervolgens alles in gang zetten. Wij doen eigenlijk niks.” Mike: „Je zet je naam op een chatsite en mannen nodigen je meteen uit om zijn ballen te likken.” Daar komt bij dat ze „volgens de regels” te werk gaan. Job vraagt tijdens de chat en de telefoongesprekken naar iemands uiterlijke kenmerken, de kleur en kenteken van de auto. Peter: „We willen harde bewijzen hebben. Als de man dan bijvoorbeeld daadwerkelijk aanbelt op het afgesproken adres, dan is het duidelijk.” Mike: „Dan is één plus één twee.” Peter: „We willen natuurlijk niet de verkeerde aanspreken.” Op de filmpjes zijn de gezichten van de mannen onherkenbaar gemaakt. We handelen „netjes”, zeggen ze zelf. Oké, af en toe rijden ze de auto van de betrapte man klem. Peter: „Willen ze ons daarvoor een boete geven of zo?” Dat justitie misschien wel onderzoekt of de jongens fout bezig zijn, „stelt ons zwaar teleur”, zegt Mike. „Laat ze hun tijd besteden aan het pakken van die pedofielen. Dan hoeven wij het niet meer te doen.” Dries wil ook nog wel wat zeggen. „Als de overheid deze mensen niet aanpakt, dan doen wij het. Op een nette manier. We kunnen ze ook zonder beelden in elkaar slaan. Daar ben ik wel toe in staat. Maar deze methode is effectiever.”

Zielig vinden ze het soms wel. De mannen beginnen vaak meteen te zeggen dat hun huwelijk hierdoor kapot gaat. En stel dat kinderen ineens te horen krijgen dat hun vader een pedo is? Mike: „We vinden het heel zielig. Maar als we terugkijken welke rare, erge dingen ze allemaal bij het chatten zeggen… Wat zou er met de kinderen zijn gebeurd als die mannen hen in de auto sleuren?” Peter: „Het is een soort burgerplicht.” Mike: „Ik durf bijna niet meer aan kinderen te beginnen.”