Trump-adviseur besprak met Turkse regering voorstel Gülen over te brengen naar Turkije

Dat verklaarde James Woolsey, oud-directeur van de CIA, tegenover The Wall Street Journal en CNN. Michael Flynn, voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur, ontkent de beschuldiging.

Michael Flynn, voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur van president Donald Trump, sprak voor zijn aantreden met de Turkse regering over een voorstel de in de VS verblijvende, omstreden geestelijke Fethüllah Gülen naar Turkije te krijgen – buiten de Amerikaanse autoriteiten om.

Dit heeft James Woolsey, voormalig directeur van de CIA, verklaard tegenover The Wall Street Journal en CNN. Flynn, die zich na zijn vertrek als Nationaal Veiligheidsaviseur begin maart liet registreren als lobbyist voor Turkije, heeft de beschuldiging via een woordvoerder ontkend.

De gepensioneerde legergeneraal Flynn, die inmiddels zijn eigen consultancybedrijf had, werkte in 2016 als veiligheidsadviseur voor Trumps campagne toen hij op 19 september in een hotel in New York een ontmoeting had met twee Turkse ministers: Energie-minister Berat Albayrak, tevens een schoonzoon van de Turkse president Erdogan, en minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. CIA-man Woolsey, die als adviseur betrokken was bij Flynns firma, zegt dat hij die avond pas binnenkwam toen een discussie over het overbrengen van Gülen in volle gang was, overigens zonder dat concrete plannen voor een ontvoering op tafel lagen.

Turkije heeft de VS officieel om uitlevering van Gülen gevraagd, omdat Erdogan hem ervan beschuldigt achter de mislukte Turkse coup van afgelopen zomer te zitten. Tot nu toe heeft de Amerikaanse regering dit steeds afgewezen. Gülen bestiert vanuit Pennsylvania een mondiaal netwerk van volgelingen.

Al eerder bleek dat Flynn lobbyde voor de Turkse regering. In november 2016 publiceerde hij een pro-Edogan opinieartikel in de Washingtonse krant The Hill. Gülen omschreef hij daarin als „de Turkse Osama Bin Laden”. Flynns bedrijf, de Flynn Intel Group, bleek ingehuurd door het in Nederland gevestigde Inovo BV dat eigendom is van de zakenman Ekim Alptekin, die in Utrecht studeerde en die lobbyt voor de Turkse regering.

Flynns firma ontving voor het lobbywerk tussen augustus en november 530.000 dollar van Inovo B.V..

Na november overlegden Flynns advocaten eerst met Trumps transitieteam en later met het ethisch bureau van het Witte Huis over het feit dat het ministerie van Justitie wilde dat Flynn zich zou registreren als lobbyist voor Turkije. Maar volgens Trumps woordvoerder, Sean Spicer, wist Trump zelf niet van Flynns lobbywerk toen hij hem uiteindelijk benoemde.

Flynn registreerde zich uiteindelijk 2 maart als lobbyist, drie weken nadat hij was opgestapt als Nationaal Veiligheidsadviseur omdat hij had gelogen over zijn contacten met de ambassadeur van Rusland in Washington, Sergej Kisljak.

Daarmee is Flynn één van de adviseurs van Trump die centraal staan in onderzoeken van het Congres en van de FBI naar het web van contacten tussen Trumps entourage en Rusland.