Syrische Koerden heroveren militaire vliegbasis op IS

Het is de eerste grote overwinning sinds de alliantie ondersteuning krijgt van zo’n vierhonderd Amerikaanse militairen.

SDF start in de noordelijke provincie Deir al-Zor een offensief tegen IS.
SDF start in de noordelijke provincie Deir al-Zor een offensief tegen IS. Foto Rodi Said / Reuters

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben zondag een belangrijke militaire vliegbasis in het noordoosten van Syrië heroverd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring.

SDF, een alliantie gevormd door Koerdische en Arabische militanten en gesteund door de Verenigde Staten, bestormde zondag de luchtmachtbasis bij de stad Tabqa. De basis is sinds de zomer van 2014 in handen van Islamitische Staat (IS) en ligt zo’n 45 kilometer van de stad Raqqa.

Lees ook: Wie herovert Raqqa en wie houdt het straks in handen?

Het is de eerste grote overwinning van SDF sinds de alliantie ondersteuning krijgt van zo’n vierhonderd Amerikaanse militairen. De militairen arriveerden op 9 maart in Syrië om te helpen bij de verovering van Raqqa, de zelf verklaarde hoofdstad van IS. Raqqa is sinds 2013 in handen van IS. Met de herovering van Tabqa komt SDF dichter bij een offensief om Raqqa in te nemen.

Locatie van Tabqa

Stuwdam

In de buurt van Tabqa staat één van de grootse stuwdammen van het land. Sinds vrijdag probeert SDF de dam op IS te heroveren. IS had zondag gewaarschuwd dat de dam op instorten zou staan vanwege de vele luchtaanvallen en een gestegen waterpeil. De Verenigde Staten spreken dit bericht tegen. De dam zou niet beschadigd zijn.