Oppositieleider Navalny opgepakt bij protest Moskou

Er wordt in verschillende steden gedemonstreerd tegen corruptie. Navalny is een van de belangrijkste critici van Poetin.

Aleksej Navalny wordt opgepakt door de politie.
Aleksej Navalny wordt opgepakt door de politie. Foto Maxim Shemetov/Reuters

Aleksej Navalny, leider van de Russische Vooruitgangspartij, is zondag opgepakt tijdens een demonstratie tegen corruptie in Moskou. Er zouden volgens de politie zeker zevenduizend mensen de straat zijn opgegaan na een oproep van Navalny. De politie heeft vijfhonderd mensen opgepakt.

Navalny werd in een bus van de politie gestopt. Honderden mededemonstranten verzamelden zich om de bus om te voorkomen dat Navalny kon worden weggevoerd. Er was geen toestemming voor de demonstratie in Moskou.

In totaal werden van de anti-corruptiestichting die Navalny leidt zeventien medewerkers opgepakt, zo maakte een directeur van de stichting zondagavond aan persbureau Reuters bekend. De medewerkers werden bij het gebouw van de stichting opgepakt omdat ze filmbeelden maakten van de demonstraties, aldus de directeur. Een bron bij de politie bevestigt de arrestaties aan Reuters.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Demonstranten houden arrestantenbusje met aangehouden oppositieleider @navalny tegen. https://t.co/CTPZ9zyRvP

In meerdere Russische steden zijn burgers gaan demonstreren. In verschillende steden kwam het tot schermutselingen tussen de politie en demonstranten. Volgens sommigen gaat het om de grootste deelname aan landelijke protesten sinds demonstraties in 2011 en 2012, tegen de uitslag van de parlementsverkiezingen waarbij gefraudeerd zou zijn.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix In verschillende steden wordt al gedemonstreerd tegen corruptie. Hier Tsjeljabinsk. Straks in Moskou. https://t.co/h4G36qPn0h

De demonstraties zijn vooral ingegeven door recente onthullingen over de Russische premier Medvedev. Die is een van de rijkste mensen van Rusland met een vermogen van zeker een miljard euro, zo bleek uit onderzoek van Navalny’s ‘Fonds ter bestrijding van corruptie’.

Medvedev heeft een verzamelingen landhuizen, jachten en een wijngaard in Italië, maar die staan niet rechtstreeks op zijn naam. In de afgelopen jaren publiceerde Navalny over meer Russische politici.

Lees ook dit stuk over de moord op een andere Poetin-criticus, Denis Voronenkov, in Oekraïne

Politiek proces

Navalny heeft zich de afgelopen jaren opgeworpen als een van de belangrijkste critici van Vladimir Poetin. Hij wilde in 2018 meedoen aan de presidentsverkiezingen. In februari werd hij echter veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf voor verduistering en veroordeelden mogen in Rusland geen presidentskandidaat zijn. Volgens Navalny en mensenrechtenorganisaties ging het om een politiek proces.

Lees ook dit interview met Aleksej Navalny: ‘Als Poetin zegt: maak een miljard over, dan doet men dat’

Hij werd al eerder voor hetzelfde veroordeeld, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde dat Navalny toen geen eerlijk proces had gekregen, waardoor de zaak overgedaan moest worden. Navalny zei na zijn laatste veroordeling opnieuw naar het EHRM te stappen.