‘Motief aanslagpleger Londen mogelijk nooit duidelijk’

De politie gaat er nog altijd vanuit dat Khalid Masood alleen handelde, hoewel Islamitische Staat de aanslag opeiste.

Lichtjes op de Westminster Bridge ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
Lichtjes op de Westminster Bridge ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Foto Chris J. Ratcliffe/AFP

De Londense politie houdt er rekening mee dat nooit wordt opgehelderd waarom Khalid Masood (52) afgelopen week mensen omver reed op de Westminster Bridge in Londen en daarna een politieagent neerstak en het parlementsgebouw binnen wilde dringen. Dat schrijft de politie in een verklaring.

De politie gaat ervan uit dat Masood, die een crimineel verleden had en zich op een zeker moment tot de islam bekeerde, alleen handelde en dat er geen gevaar is voor nog meer aanslagen. Om de inwoners van Londen gerust te stellen en de families van de slachtoffers antwoorden te kunnen verschaffen, hoopt de politie toch te kunnen achterhalen wat Masood dreef.

Lees ook: Verdachte Masood had flink strafblad om geweldsdelicten

Terreurgroep Islamitische Staat eiste de aanslag vrijdag op. In een bericht van het aan IS gelieerde persbureau Amaq werd Masood “een soldaat van Islamitische Staat” genoemd. Met de verklaring van de politie lijkt het er echter op dat de Britse autoriteiten die claim niet vertrouwen. IS staat erom bekend achteraf aanslagen op te eisen van terroristen die op eigen houtje handelden.

Het onderzoek van de politie, waarbij elf anderen werden opgepakt van wie er nu nog twee vastzitten, leverde echter nog geen aanwijzingen op waarom Masood zijn daad wel pleegde. Neil Basu van de politie in een verklaring:

“We moeten accepteren dat de kans bestaat dat we nooit zullen begrijpen waarom hij dit deed. Dat begrip heeft hij wellicht mee het graf ingenomen. Niettemin zijn we vastberaden te achterhalen of Masood geïnspireerd door terroristische propaganda alleen handelde of dat anderen hem hebben aangemoedigd, bijgestaan of aangestuurd. In dat laatste geval zullen ze voor het gerecht gebracht worden.”

Lees ook: Zoals Masood zijn er nog 3.000

De politie openbaarde ook een reconstructie van de aanslag. In totaal duurde die 82 seconden, vanaf het moment dat Masood de Westminster Bridge opreed, totdat hij werd doodgeschoten door een agent. In die 82 seconden doodde hij vier mensen en raakten er tientallen gewond.