Egypte veroordeelt 56 mensen voor kapseizen migrantenboot

In september kwamen 202 mensen om het leven, een van de grootste rampen van de vluchtelingencrisis.

Het lichaam van een migrant aan boord van een boot van een Spaanse ngo, op 23 maart van dit jaar.
Het lichaam van een migrant aan boord van een boot van een Spaanse ngo, op 23 maart van dit jaar. Foto Yannis Behrakis / Reuters

Een Egyptische rechtbank heeft 56 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 7 tot 14 jaar voor het zinken van een migrantenboot. Op 21 september kwamen zeker 202 mensen om toen een boot voor de Egyptische kust kapseisde.

De mensen zijn veroordeeld voor dood door schuld van de opvarenden, onvoldoende reddingsmaterieel, het in gevaar brengen van mensenlevens, het aannemen van geld van de slachtoffers, verdachten uit handen van de autoriteiten houden en varen zonder vaarbewijs.

De bootramp vond vlak bij het plaatsje Burg Rashid plaats. Op de boot zaten vooral Egyptische, Soedanese, Eritrese en Somalische migranten. Reddingswerkers en vissers konden nog 169 mensen redden, maar het merendeel was al verdronken.

Burg Rashid:

Het was een van de grootste rampen van de vluchtelingencrisis. Een maand later voerde het Egyptische parlement wetgeving in waardoor smokkelaars gevangenisstraffen en boetes opgelegd kunnen krijgen.

5.100 doden op zee

In 2016 kwamen bijna 388.000 migranten naar Europa, volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie, van wie meer dan 93 procent over zee. Bijna 5.100 migranten zijn tijdens de overtocht omgekomen of vermist, een record. In 2015 kwamen nog 1,3 miljoen migranten naar Europa. Toen kwamen 3.770 mensen op zee om het leven.

Door de afsluiting van de route via Turkije en Griekenland proberen meer migranten de gevaarlijkere route over zee tussen Noord-Afrika en Italië. Veel smokkelaars zijn actief in Libië.