CDU grootste bij verkiezingen Saarland

De SPD kreeg beduidend minder stemmen en blijft steken rond de 30 procent.

De CDU viert de overwinning in Saarland na het bekend worden van de eerste prognose.
De CDU viert de overwinning in Saarland na het bekend worden van de eerste prognose. Foto Oliver Dietze/dpa/AP

Bij deelstaatverkiezingen in de Duitse staat Saarland is de CDU met afstand de grootste geworden, zo blijkt uit de voorlopige uitslag die bekend is gemaakt door de deelstaat. De CDU van Bondskanselier Angela Merkel heeft 40,7 procent van de stemmen hebben gekregen. Dat is winst ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij 35,2 procent van de stemmen behaalde.

Lees ook: ‘Schulz-effect’ blijft uit in Saarland

De SPD kreeg beduidend minder stemmen en blijft steken op 29,8 procent. Die uitslag is een teleurstelling voor de partij, die nadat Martin Schulz aantrad als nieuwe landelijke partijleider de afgelopen weken fors steeg in de peilingen. Winst in Saarland zou voor de sociaaldemocraten een belangrijke opsteker zijn geweest in aanloop naar de verkiezingen voor de Bondsdag die in september van dit jaar plaatsvinden. Als de SPD daadwerkelijk op 30,4 procent blijft steken, betekent dat bovendien dat de partij krimpt ten opzichte van vijf jaar geleden, toen ze 30,6 procent kreeg.

Lees ook: Vluchtelingen en islam? In Saarland maken ze zich zorgen om de industrie

Opvallend is ook de hoge opkomst: 69,7 procent, tegen 61,6 procent in 2012. Saarland ging zondag als eerste naar de stembus in een reeks van drie deelstaatverkiezingen voorafgaand aan de Bondsdagverkiezing. Op 7 mei stemt men in het noordelijke Sleeswijk-Holstein, een week later in het dichtbevolkte Noordrijn-Westfalen.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel CDU boekt volgens eerste prognose grote winst bij deelstaatverkiezingen Saarland. Het Schulz-effect dus niet sterk genoeg, opsteker Merkel

Coalitie

Op dit moment regeren de CDU en de SPD in Saarland samen in een zogeheten ‘grote coalitie’. Met deze uitslag zal die samenwerking waarschijnlijk voortgezet worden. Een linkse coalitie, waarop de SPD hoopte, is niet mogelijk, omdat de sociaaldemocraten te weinig stemmen kregen om samen met de linkse partij Die Linke (12,9 procent) te gaan regeren.

De rechts-populistische partij AfD deed voor het eerste mee en kreeg in Saarland 6,2 procent van de stemmen, waarmee ze in het parlement van de deelstaat komt. De Groenen slaagden er niet in de kiesdrempel van 5 procent te halen. Ook de liberale FPD komt niet in de Landtag: zij behaalde 3,1 procent.

‘Schultz-effect wel zichtbaar’

Volgens de Duitse minister van Justitie (SPD) Heiko Maas zegt de verkiezingsuitslag in Saarland nog helemaal niets over de Bondsdagverkiezingen van september, zo zei hij zondagavond tegen omroep ARD. Maas benadrukte daarnaast dat het aantreden van Schulz als partijleider wel degelijk veel effect heeft gehad, omdat de SPD in de peilingen voorheen veel slechtere resultaten behaalde. Een hoge ambtenaar van CDU-leider Merkel zei tegen de ARD juist dat de uitslag in Saarland een geweldige start was voor dit verkiezingsjaar.

Schulz zelf zei tijdens een partijbijeenkomst in Berlijn dat “vandaag niet tot de goede dagen behoort”. Wel toonde Schulz zich opgelucht over de betrekkelijk geringe winst van de AfD. “De vijanden van de democratie zijn in Saarland rond de 5,8 procent blijven hangen”, aldus Schulz.

Partijleider van de AfD benadrukte in een reactie tegen de zender ZDF op de uitslag dat Saarland niet representatief is voor de steun voor haar partij. In veel andere deelstaten kreeg de AfD eerder een veel hoger percentage van de stemmen, en ook in landelijke peilingen scoort de partij hoger.