‘Concrete waarschuwing voor aanslag Amri al in maart 2016’

Bild am Sonntag schrijft dat de politie van Noordrijn-Westfalen de kans groot achtte dat Anis Amri een (zelfmoord)aanslag zou plegen.

Shot uit een door Anis Amri gemaakte video.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen heeft in maart 2016 te horen gekregen dat de aanslagpleger van de kerstmarkt in Berlijn mogelijk van plan was een (zelfmoord)aanslag te plegen. De waarschuwing over Anis Amri kwam van de politie van de Duitse deelstaat, schrijft Bild.

In de brief in handen van Bild staat:

“Volgens het bewijs dat nu voorhanden is, valt te voorspellen dat er in Amri een terroristisch gevaar schuilt in de vorm van een (zelfmoord)aanslag.”

De politie baseerde zich op onderschepte chatgesprekken van de Tunesiër Amri, waarin hij een woord gebruikte dat een metafoor voor een zelfmoordaanslag zou zijn. Het advies van de politie aan het ministerie was om Amri uit te zetten. Dat was echter niet mogelijk, bleek al uit eerder onderzoek, omdat de Tunesische autoriteiten hem geen paspoort wilden verstrekken.

Centralisering

Amri werd, ondanks dat hij bij verschillende Duitse veiligheidsinstanties in beeld was als mogelijk gevaar, echter ook niet opgesloten in afwachting van zijn deportatie. Er werd door een speciale antiterreurcommissie geoordeeld dat een rechtbank een verzoek tot opsluiting zou afwijzen omdat er “geen concrete dreiging” te bewijzen viel.

Omdat er meer aanwijzingen waren dat Amri gevaarlijk was, waar uiteindelijk niets mee is gedaan, pleitte de Duitse regering in januari voor een centralisering van de binnenlandse veiligheidsdiensten. Ook moet de federale politie meer macht krijgen.