Bondscoach Danny Blind per direct ontslagen

Het besluit volgt op de voor Oranje dramatisch verlopen wedstrijd tegen Bulgarije zaterdagavond, die met 0-2 verloren werd.

Foto Robin van Lonkhuisen/ANP

Danny Blind is per direct als bondscoach ontslagen van het Nederlands elftal, zo maakte de KNVB zondagavond bekend. Het besluit volgt op de voor Oranje dramatisch verlopen wedstrijd tegen Bulgarije zaterdagavond, die met 0-2 verloren werd.

Lees ook: Danny Blind kreeg nooit greep op Oranje

De KNVB maakt bekend Blind per direct uit zijn functie te ontheffen. De functie van Blind wordt voorlopig waargenomen door assistentsbondscoach Fred Grim. Hij zal dinsdagavond het oefenduel van Oranje tegen Italië leiden. De komende periode zal de KNVB op zoek gaan naar een vervanger voor Blind.

KNVB-directeur Jean Paul Decossaux zegt in een reactie het afscheid van Blind te betreuren.

“We hebben respect voor wat Danny betekend heeft voor ons en voor het elftal tijdens zijn dienstverband. Maar omdat de sportieve resultaten helaas zijn tegengevallen, en nu ook de kwalificatie voor het WK in Rusland moeizaam verloopt, voelen we ons helaas genoodzaakt afscheid van hem te nemen.”

Danny Blind zelf zegt in de verklaring van de KNVB de beslissing van de bond te betreuren.

“We waren op de goede weg, Bulgarije uit was naar mijn idee een incident. Ik heb er alles ingestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt.”

Lees ook: ‘Danny rot op’ zingt het Oranjelegioen

In een persconferentie gaf directeur betaald voetbal Jean-Paul Decossaux zondagavond toelichting op het ontslag. Decossaux zei dat hoewel de KNVB al een tijdje opgaande lijn zag bij Oranje en vertrouwen had in een herstel van de ploeg, men zaterdagavond niets terugzag van de positieve signalen. Omdat de kwalificatie van Nederland door het verlies van Bulgarije direct in gevaar is gekomen was men genoodzaakt in te grijpen, aldus Decossaux. Hij benadrukte dat het vertrek van Blind door de KNVB is geïnitieerd.

Over de opvolging van Blind kon de bond nog niets zeggen. Men heeft ideeën en plannen, zei Decossaux, maar het zal tijd kosten voor een opvolger is gevonden. Technisch directeur Hans van Breukelen gaat de zoektocht naar een nieuwe bondscoach leiden. De KNVB wil voor de oefenwedstrijd van 31 mei tegen Marokko een nieuwe coach hebben aangesteld.

Kwalificatie

Nadat Oranje zaterdagavond 0-2 van Bulgarije verloor, is de kans op kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Rusland in 2018 ver weg. Eerder slaagde het Nederlands team er onder Blind ook al niet in zich te plaatsen voor het EK 2016 in Frankrijk. Na een gelijkspel tegen Zweden (1-1), een zege op Wit-Rusland (4-1), een nederlaag tegen Frankrijk (1-0) en een overwinning op Luxemburg (3-1), leek Oranje nog goede kansen te hebben zich te plaatsen voor het WK. De onverwachte nederlaag tegen Bulgarije zaterdagavond zorgde er echter voor dat kwalificatie uiterst moeilijk zal worden.

Blind volgde in 2015 Guus Hiddink op als bondscoach van het Nederlands elftal. De jaren daarvoor was Blind al vanaf 2012 assistent van toenmalig bondscoach Louis van Gaal.