‘Zestien doden bij luchtaanval op gevangenis Idlib’

Volgens het Syrische Observatorium werd de aanval uitgevoerd door het leger van Assad, gesteund door Rusland.

Beeld na een bombardement in de provincie Idlib eerder deze maand.
Beeld na een bombardement in de provincie Idlib eerder deze maand. Foto Ammar Abdullah/Reuters

Bij een luchtaanval door het Syrische regeringsleger op een gevangenis in de provincie Idlib zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zeker zestien mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn zowel gevangenen als gevangenispersoneel, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De in Londen gevestigde NGO zou informatie hebben ontvangen dat enkele gevangenen zijn doodgeschoten toen zij probeerden uit de verwoeste gevangenis te ontsnappen.

Idlib is sinds maart 2015 een belangrijk rebellenbolwerk in Noordwest-Syrië. Het regeringsleger van president Assad probeert, gesteund door Rusland, de rebellen met luchtaanvallen terug te dringen. In het gebied worden veel vluchtelingen opgevangen die afkomstig zijn uit voormalig rebellengebied in de rest van Syrië. Onder hen zijn ook veel vluchtelingen uit Aleppo, die op de vlucht sloegen nadat het regeringsleger de stad eind vorig jaar had heroverd.

Lees ook: Nieuwe tactiek Syrische rebellen: aanslagen

Delen van Idlib zijn in handen van door Turkije gesteunde rebellen, zoals het Vrije Syrische Leger. In andere delen zijn jihadistische strijdgroepen als Ahrar al-Sham en Tahrir al-Sham de baas. Tahrir al-Sham is het belangrijkste onderdeel van Fatah al-Sham, voorheen het Syrische Al-Qaeda-filiaal Jabhat al-Nusra.

Waarom is Assad nog altijd aan de macht in Syrië? Bekijk onze video.

De provincie Idlib in het noordwesten van Syrië: