Wit-Rusland pakt tientallen op bij mensenrechtenorganisatie

De laatste weken wordt ongewoon fel gedemonstreerd tegen het regime van president Loekasjenko.

De oproerpolitie treedt hard op tegen demonstranten op zaterdag 25 maart, door tegenstanders van het regime gevierd als de Dag van de Vrijheid.
De oproerpolitie treedt hard op tegen demonstranten op zaterdag 25 maart, door tegenstanders van het regime gevierd als de Dag van de Vrijheid. Foto Vasily Fedosenko/Reuters

De Wit-Russische politie heeft zaterdag bij doorzoekingen in kantoren van mensenrechtenorganisatie Viasna in Minsk tientallen mensen gearresteerd, onder wie ook buitenlandse waarnemers. Dat meldt persbureau AFP na berichtgeving van de mensenrechtenorganisatie.

De arrestaties zijn verricht vlak voor een gepland protest tegen het autoritaire regime van Aleksandr Loekasjenko, de president van Wit-Rusland. Volgens Viasna, dat de arrestaties bij protesten in het land van de afgelopen weken bijhoudt, werd het hoofdkantoor van de organisatie in Minsk door de politie afgesloten en doorzocht. In totaal werden 57 mensen gearresteerd. Eerder werd ook het vooraanstaande oppositielid Vladimir Nekljajev al opgepakt. Hij zou spreken bij het protest dat voor zaterdagmiddag in Minsk was gepland.

Dag van de Vrijheid

Ook in andere steden wordt op zaterdag 25 maart - een dag die door tegenstanders van Loekasjenko als ‘Dag van de Vrijheid’ wordt gevierd - gedemonstreerd. Vrijdag lieten de autoriteiten weten dat de aangekondigde protesten van zaterdag onwettig zijn, omdat de demonstranten “gewapende provocaties” zouden voorbereiden. Zaterdag was er veel politie op de been in Minsk en werden zo’n honderd personen gearresteerd.

De afgelopen weken hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen het regime van de president. Demonstraties tegen het regime zijn ongewoon in Wit-Rusland, waar Loekasjenko al sinds 1994 aan de macht is. Sinds februari werden al zo’n driehonderd demonstranten opgepakt. Aanleiding is een controversiële nieuwe belasting voor mensen die minder dan zes maanden per jaar werken. Wit-Rusland heeft momenteel te kampen met een zwakke economie.