VS erkennen maken burgerslachtoffers bij luchtaanval in Mosul

Het bombardement werd vorige week vrijdag op verzoek van Irak uitgevoerd, meldt het leger.

Iraakse troepen rijden door Mosul, waar zij strijden tegen IS.
Iraakse troepen rijden door Mosul, waar zij strijden tegen IS. Foto Ahmad Al-Rubaye / AFP

Het Amerikaanse leger heeft zaterdag bekend een luchtaanval te hebben uitgevoerd waarbij tientallen burgerdoden zijn gevallen. Dat meldt Central Command in een verklaring, aldus persbureau Reuters. Het bombardement vond plaats in het westen van Mosul, dat in handen is van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De krijgsmacht zei de luchtaanval op 17 maart op het verzoek van de Iraakse veiligheidsdiensten te hebben uitgevoerd. Het Amerikaanse leger zegt de aantijgingen van het maken van burgerslachtoffers serieus te nemen en heeft een onderzoek naar de aanval geopend. Ooggetuigen en lokale gezagsdragers zeggen dat er bij de aanval tientallen burgers werden gedood. Een nauwkeuriger dodental is nog niet vastgesteld.

Lees ook: Vluchtelingenstroom uit Mosul groeit

Operaties tijdelijk gestaakt

Naar aanleiding van berichten van hoge aantallen burgerslachtoffers hebben Iraakse strijdkrachten tijdelijk hun opmars in de Oude Stad van West-Mosul gestaakt. Dat melden militairen zaterdag aan persbureau Reuters. Een woordvoerder zei:

“Het is nu de tijd om nieuwe aanvalsplannen en tactieken af te wegen. Momenteel gaan gevechtsoperaties niet door.”

VN diep bezorgd

Eerder op de dag lieten de Verenigde Naties weten “diep bezorgd” te zijn om de vele burgerdoden die vallen bij de strijd om Mosul. Volgens de journalisten en onderzoekers van Airwars zijn er tussen oktober vorig jaar, toen de slag om Mosul begon, en vorige maand al meer dan driehonderd burgerdoden gevallen.

De afgelopen maanden boekte de internationale coalitie die tegen IS strijdt meerdere successen in Mosul. Zo werden het oosten van de stad, het vliegveld en de zogeheten ‘vrijheidsbrug’ veroverd op de terreurbeweging. Alleen het grootste deel van West-Mosul is nog in handen van IS. De groep heeft de stad sinds 2014 in handen.

De ligging van Mosul: