VN ‘diep bezorgd’ over burgerdoden in Mosul

Alle betrokken partijen, inclusief de Westerse coalitie, moeten zich inzetten om burgers te beschermen, aldus de VN.

Familieleden rouwen bij de lichamen van hun naasten. Ze kwamen vorige week om het leven bij een luchtaanval op Mosul.
Familieleden rouwen bij de lichamen van hun naasten. Ze kwamen vorige week om het leven bij een luchtaanval op Mosul. Foto Aris Messinis/AFP

De Verenigde Naties zijn bezorgd over het grote aantal burgerslachtoffers dat valt in de strijd om een aantal wijken in het westen van de Iraakse stad Mosul. Volgens de VN worden burgers blootgesteld aan “extreme gevaren” en lijken er honderden onschuldige mensen omgekomen te zijn. Ook de westerse coalitie, waar Nederland deel van uitmaakt, is actief in Mosul.

Lees ook: Vluchtelingenstroom uit Mosul groeit

“We vrezen voor de gezinnen die in dit conflict betrokken worden”, aldus de humanitair coördinator voor de VN in Irak, Lise Grande:

“In dit conflict is niets belangrijker dan het beschermen van burgers. Het internationaal humanitair recht is helder. Betrokkenen in het conflict, alle betrokkenen, zijn verplicht te doen wat ze kunnen om burgers te beschermen. Dit betekent dat de strijdende partijen niemand mogen gebruiken als menselijk schild, en geen levens in gevaar mogen brengen door lukraak te schieten.”

Volgens de journalisten en onderzoekers van Airwars zijn er tussen oktober vorig jaar, toen de slag om Mosul begon, en vorige maand al meer dan driehonderd burgerdoden gevallen. Nog altijd komen daar volgens Airwars dagelijks slachtoffers bij, soms tientallen. Alleen de Verenigde Staten zeggen dat daarbij burgers zijn omgekomen. Andere landen, waaronder Nederland, beweren dat bij de in totaal duizenden aanvallen geen enkele onschuldige dode is gevallen.

Lees ook: Welk westers land doodde burgers in Syrië?

Omdat de toestellen aan onderhoud toe waren, is de Nederlandse F-16-missie vorig jaar overgedragen aan België. Die krijgen daarin wel Nederlandse ondersteuning. Verder zijn er onder meer Nederlandse trainers in Irak actief.