Verzekeraars

Beleggers reageren nerveus op lagere kapitaalbuffers Aegon

De financiële buffers van Aegon blijken nog lager dan gedacht. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de verzekeraar vrijdag heeft gepubliceerd. De solvabiliteitsratio, de belangrijkste maatstaf voor de schokbestendigheid van een verzekeraar, werd daarin naar beneden bijgesteld. Zowel voor het hele bedrijf als voor de Nederlandse tak.

De ratio voor de groep bleek eind 2016 op 157 procent uit te zijn gekomen, waar eerder nog werd uitgegaan van 159 procent. De ratio voor de Nederlandse dochter lag eind vorig jaar op 135 procent, waar eerder werd uitgegaan van 141 procent. Dat percentage viel toen ook al tegen. Een ratio van 135 betekent dat de Nederlandse tak 1,35 keer de wettelijke verplichte minimumbuffer heeft. Dat is relatief laag. Zelf wil Aegon niet onder de 130 procent komen.

Beleggers reageerden nerveus op de aangepaste cijfers, die het gevolg waren van nieuwe berekeningen, volgens Aegon. De koers van het aandeel daalde vrijdag met meer dan 5 procent. De kans groeit dat de goed renderende Nederlandse dochter ook dit jaar geen dividend kan uitkeren aan de holding. De holding keert op haar beurt weer dividend uit aan aandeelhouders.

Verzekeraars staan al geruime tijd onder grote druk. Toezichthouder De Nederlandsche Bank waarschuwt voor „existentiële” bedreigingen. Met name de ultralage rente holt verzekeraars uit en maakt het moeilijker om aan toekomstige verplichtingen richting polishouders te voldoen. Adequate buffers zijn daarom belangrijk.

De solvabiliteit van concurrent Delta Lloyd was eind 2015 zo laag geworden (met een ratio van 136 procent) dat er nieuwe aandelen verkocht moesten worden. De solvabiliteitsratio’s laten zich echter zeer moeilijk vergelijken en bovendien is de solvabiliteit van Aegon als geheel nog altijd fors hoger dan die van heel Delta Lloyd destijds.

Aegon is een van grootste verzekeraars van de wereld, met wereldwijd 30 miljoen klanten en 29.000 werknemers. Vorig jaar boekte het bedrijf een winst van bijna 600 miljoen euro.