Ster-restaurant

Chef-kok Wereldmuseum wil eigen zaak beginnen

„Ik kook, dus ik ben” heet de tentoonstelling die in het Wereldmuseum is te zien. „Je kookt, dus je bent weg” is wat Wim Severein, chef-kok van Restaurant Wereldmuseum, eerder deze maand te horen kreeg. Het exploiteren van een restaurant past niet in de nieuwe koers van het museum. Twaalf medewerkers staan per 1 mei op straat, het restaurant, dat sinds 2013 een Michelinster heeft, serveert 31 maart het laatste diner. Verbijstering, teleurstelling en zonde zijn de woorden die bij Wim Severein (46) om voorrang strijden om zijn gevoelens te beschrijven. Toch maakt hij op deze vroege ochtend een koele indruk. „Het is wat het is” zegt hij. „Tot 31 maart stop ik al mijn liefde en passie in het restaurant. Je kunt je druk maken - en dat doe ik ook wel - maar ik kijk liever vooruit.” Hij denkt aan een nieuwe, eigen zaak, liefst in Rotterdam. Severein wist dat interim-directeur Jan Willem Sieburgh nadacht over de rol van de horeca in het Wereldmuseum. Hij beschouwt zijn restaurant niet als een overblijfsel van het commerciële beleid van de gesjeesde directeur Stanley Bremer dat nu ook het veld moet ruimen. „Ik heb geen zin om oude koeien uit de Maas te halen,” zegt Severein met een blik op de rivier buiten. „Het is zonde. Het is al genoeg dat ik dat zeg.”