Spanje, Italië, Kroatië en Servië positioneren zich steeds beter

WK-kwalificatie De gevestigde Europese voetballanden kandideren zich nadrukkelijk voor het WK 2018 in Rusland. Spanje en Italië staan er goed voor.

Foto Murad Sezer/Reuters

Spanje en Italië hebben op weg naar het WK voetbal van 2018 in Rusland goede zaken gedaan, met overwinningen op respectievelijk Israël (4-1) en Albanië (2-0).

In groep G van de kwalificatieronde zetten Spanje en Italië daarmee de twee overgebleven belagers op een achterstand van vier punten. Spanje en Italië delen de koppositie met dertien punten. De winnaar plaatst zich rechtstreeks, voor de nummer twee resteert de play-offs.

Spanje won probleemloos van Israël en Italië versloeg Albanië onder rumoerige omstandigheden. De wedstrijd in Palermo werd tien minuten stilgelegd nadat Albanese supporters vuurwerk op het veld hadden gegooid.

Kroatië verdedigde met verve zijn koppositie in groep I. In Zagreb wonnen de Kroaten met 1-0 van Oekraïne, door een doelpunt van Nikola Kalinic. Kroatië is door de overwinning weer een stuk dichter bij plaatsing voor het WK. Naaste belager van Kroatië is IJsland, dat dankzij een 2-1 overwinning in en op Kosovo opschoof van de vierde naar de tweede plaats. De achterstand op de koploper bedraagt drie punten.

Turkije heeft zich in die groep opgewerkt naar de gedeelde derde plaats met Oekraïne, op twee punten van IJsland. Turkije won in Antalya eenvoudig met 2-0 van Finland. Aanvaller Cenk Tosun van Besiktas besliste het duel door binnen dertien minuten tweemaal te scoren: 2-0.

In groep B spitst de strijd om de eerste plaats zich toe op een duel tussen Ierland en Servië. De Ieren moeten hun koppositie nu delen met Servië, Ierland bleef op eigen veld tegen Wales steken op 0-0 en Servië had in Tiblisi geen moeite met Geogië en won met 3-1. Wales en Oostenrijk, dat met 2-0 van Moldavië won, volgen beide op een achterstand van vier punten.

Bij Ierland-Wales brak de Ier Seamus Coleman – speler van Ronald Koemans Everton – zijn been door een tackle van Neil Taylor. Dat leverde de linksback van Wales een rode kaart op. De aanvoerder van Ierland bleef kermend van de pijn liggen. Toegesnelde ploeggenoten zagen direct de ernst van de blessure in. De speler kreeg al op het veld zuurstof toegediend. (NRC)