Opinie

Prominente vreemdelingen

Na de verkiezingen las ik dat het kwartetten en het stratego konden beginnen. In de Volkskrant las ik in één artikel dat het grote pokerspel was begonnen en dat de kabinetsformatie roulette, patience en bridge tegelijk was. Ligt schaken er uit? Het is ook nooit goed bij mij. Toen het ging over het politieke schaakspel vond ik dat onnozel. Nu het over andere spellen gaat voel ik me verwaarloosd. Wacht maar tot er een patstelling dreigt te ontstaan, dan kijken ze weer naar ons.

Zouden de parlementaire verslaggevers met elkaar afspreken welke spellen er in hun metaforen optreden? Ik schrijf het omdat schaakjournalisten van zulke afspraken zijn verdacht. Als ze in hun schaakrubriek dezelfde partij publiceren, dan moet dat wel afgesproken zijn om de werkdruk te verminderen. Een van hen analyseert de partij, geeft zijn bevindingen door aan zijn collega’s en een volgende keer doet een ander het. Dat was althans de verdenking. Er was zelfs een lezer die dacht de smoking gun te hebben gevonden, het onweerlegbare bewijs van een samenzwering, toen Gert Ligterink in de Volkskrant en ik in deze rubriek op dezelfde dag dezelfde partij uit de Duitse Bundesliga publiceerden. Dat kon geen toeval zijn. Het heeft dus even geduurd voor ik weer durf te schrijven over de Bundesliga, de sterkste clubcompetitie ter wereld. De sterkste club daar is OSG Baden-Baden. Stad waar in 1870 een internationaal toernooi werd georganiseerd door een comité geleid door Prins Mihail Sturdza van Moldavië, Baron Ignaz von Kolisch uit Wenen en de grote Russische schrijver Ivan Toergenjev. Ook nu heeft de club prominente buitenlanders als Anand, Caruana, Vachier-Lagrave en Aronian. Als het een land was, zou het de Olympiade winnen. Toch werd vorig seizoen een andere club kampioen, Solingen; vergeleken met Baden-Baden een middenstandersclub met hardwerkende Nederlanders als Anish Giri, Erwin l’Ami en Jan Smeets. Een andere steunpilaar is de Hongaar Richard Rapport, die dit seizoen een keer verstek liet gaan omdat hij in de Chinese competitie moest spelen. Het blijft een internationaal spel.

Jan Smeets-Robert Baskin, Bundesliga 2017

1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 Pf6 4. Lg5 dxe4 5. Pxe4 Le7 6. Lxf6 gxf6 7. Pc3 b6 8. Df3 c6 9. 0-0-0 Lb7 10. Dh5 Dd6 Na meteen 10...Pd7 is 11. Lc4 met de dreiging 12. Lxe6 lastig voor zwart. De contouren van het thema van de partij, het inslaan op e6, dienen zich al aan. 11. Pf3 Pd7 12. g3 h6 Het was beter om met 12...f5 gevolgd door 13...Pf6 de lange rochade voor te bereiden. 13. Lc4 Kf8 14. The1 f5 15. Pe2 Pf6 16. Dh3 b5 17. Lb3 c5 Zwart stond al ongemakkelijk, maar na dit openen van het centrum wordt wits aanval tegen de zwarte koning onweerstaanbaar. 18. dxc5 Dxc5 19. Pfd4 Pd5 Met 19...Lc8 kon zwart het wat langer uithouden.

Zie diagram

20. Pxe6+ Het offer dat al lang in de lucht hing. 20...fxe6 21. Pd4 Pc7 22. Txe6 De beste manier om op e6 te slaan; de andere twee konden ook. 22...Td8 23. Dh5 Td5 24. Lxd5 Dxd5 Ook na 24...Lxd5 25. Dxf5+ Ke8 26. Te5 wint wit. 25. Txe7 Zwart gaf op. Na 25...Kxe7 komt 26. Pxf5+.