NRC Lezersonderzoek‘Achterkamertjes, weg ermee’

Scherpe kritiek op het proces van de formatie in het NRC Lezersonderzoek over de verkiezingen. Tientallen lezers beginnen erover: waarom zijn de onderhandelingen over een nieuw kabinet zo ondoorzichtig?

Direct na de verkiezingen, woensdag, startte NRC een lezersonderzoek. Ruim 5.300 mensen reageerden. Ze vertelden onder meer over hun favoriete kabinet en becommentarieerden de formatie die deze week begon.

Chris Jetten (42), Forum voor Democratie-stemmer uit Leiden, heeft wel begrip voor de achterkamers: „Onderhandelen gaat niet als je achterban en belangengroepen constant over je schouder meekijken.”

Maar veel luider klinkt de roep om openheid. SP-stemmer Liesbeth Sevenhuijsen (70) vindt dat partijen zich gedragen „alsof nu de kiezersbuit binnen is, de partijen vrij spel hebben en de kiezer lijdzaam toe mag kijken.” PVV-stemmer Teresa Deiana (47): „Schandalig hoe dit gaat. Eerst worden we doodgegooid met verkiezingsinformatie, en nu horen we zo goed als níks!?”

Er is verdeeldheid over de rol van de PVV. Opvallend veel mensen vinden dat de partij, met 20 zetels de tweede van Nederland, moet meepraten. Dat zijn PVV-stemmers, maar ook met andere voorkeuren, zoals Jan Klok (SP) uit Stadskanaal. Die wil een kabinet van SP, CDA, D66 en de PVV: „De grootsten, met veel kiezers. Zij kunnen mijns inziens niet genegeerd worden.”

Formeren met de kiezer pagina 8