‘Danny rot op’ zingt het Oranjelegioen

Door twee fouten van debutant Matthijs de Ligt ging Oranje zielloos onderuit in Bulgarije. Hoe lang krijgt bondscoach Blind nog respijt?

Een balende Arjen Robben na de 2-0, met op de achtergrond feestvierende Bulgaren.
Een balende Arjen Robben na de 2-0, met op de achtergrond feestvierende Bulgaren. Foto Koen van Weel / ANP

Als geen ander kan hij zijn voetbalvisie verwoorden, maar na een tranentrekkende vertoning in Sofia is het allang niet meer de vraag of ze hem kunnen volgen, maar of de mensen Danny Blind nog wíllen volgen.

Heus, zijn beslissing om Matthijs de Ligt te laten debuteren was niet onbegrijpelijk. Vele coaches kiezen voor een links- en rechtsbenige speler in het hart van de defensie. Maar druiste deze keuze niet in tegen gezond verstand? Leg het maar eens uit aan een Italiaan, dat een jongen van zeventien jaar zijn debuut maakt in een cruciale interland, op een van de meest kwetsbare plekken in het elftal. Spaar je de moeite.

Toch stond De Ligt daar en zonder dat hem ook maar iets te verwijten viel droeg hij bij aan een nieuw dieptepunt in dit donkere tijdperk van Oranje: een 2-0 nederlaag in Bulgarije.

Omen

De eerste minuut, daar begon het al. Sterk als De Ligt is legde hij meteen een dribbelende Bulgaar over de knie, waarna de thuisploeg een vrije trap mocht nemen vanaf de rand van het strafschopgebied. Geen lekker begin, maar niet onoverkomelijk. Door de redding van doelman Jeroen Zoet leek er niets aan de hand.

Voor heel even, althans, want wat toen niet meer dan een onwennig begin leek te zijn, bleek juist een voorteken van alle ellende die in de resterende 89 minuten zou volgen. Het ging van kwaad tot erger.

Te beginnen in de vijfde minuut, toen Matthijs de Ligt de fout maakte waarvan niemand had gehoopt dat de jongeling die zou maken. Werd hij verblind door een lichtmast? Timede hij verkeerd? Wat het antwoord ook was, de jonge verdediger raakte verwikkeld in een hopeloze strijd met man en bal. En plots hoefde Spas Delev de bal alleen nog over Jeroen Zoet heen te wippen. Dezelfde Delev die dit seizoen niet meer dan drie keer scoorde bij het bescheiden Poolse Pogon Sczechin.

Op Twitter, platform van ongenuanceerde meningen en grappen, zag iemand er de lol van in om een oude tweet van De Ligt op te rakelen. ,,Wat een drama verdediging’’, schreef hij in mei 2013. Een flauwe streek, want na deze ervaring in Sofia zou je wensen dat er vooral mededogen is voor een jongen die het ook niet kon helpen dat hij in het diepe werd gegooid. Met zeventien jaar op een sleutelpositie in Oranje, ga er maar aanstaan.

Duvelse Delev

Toen al was het interessant om te weten wat er door het hoofd van Blind heen ging. Woede, teleurstelling? Maar alsof De Ligt niet al voldoende had geleden, kon het nog gekker. Weer was het die duvelse Delev die scoorde. Weer ontglipte hij aan de aandacht van De Ligt, die lang niet de enige was die niet thuis gaf, maar die met zijn twee fouten wel een achterstand creëerde die voor dit Oranje niet te overbruggen is. Er was nul creativiteit. Zorgvuldigheid? Ho maar.

In de spits speelde Bas Dost een hopeloze pot, terwijl het middenveld van Oranje zich voortbewoog alsof niet Bulgarije maar Nederland met 2-0 voor stond. Zelfs Kevin Strootman, leider bij AS Roma, leek alle ernst te ontberen, terwijl het naderhand de vraag was welke rol aanvaller Quincy Promes had moeten spelen. Geen? De nonchalance was tergend.

Geen comeback na rust

Na rust bracht Blind routinier Wesley Sneijder in de ploeg, maar ook hij kon het verschil niet maken in een wedstrijd die Oranje moest winnen om op koers te blijven voor het WK 2018 in Rusland. Eens ging alles vanzelf bij Sneijder, nu joeg hij ballen met woeste vaart de sintelbaan op. En hoewel hij niet in het veld stond toen Bulgarije tweemaal scoorde, was het pijnlijk om te zien. Zoals ook aanvoerder Arjen Robben een al even bleke partij speelde. Zielloos.

Nadat Oranje vorig jaar al het EK had gemist, moet er nu oprecht worden gevreesd dat Oranje te licht is voor het WK 2018 in Rusland. Koploper Frankrijk is inmiddels uit zicht, terwijl Zweden en Bulgarije de ploeg van Blind inmiddels ook zijn gepasseerd. En dan om te bedenken dat de beste acht nummers twee vervolgens nog moeten strijden om vier resterende tickets voor het WK. Dit Oranje ligt niet op koers, maar zinkt. Dieper en dieper.

Twitter avatar OnsOranje OnsOranje Oranje lijdt een pijnlijke nederlaag tegen de Bulgaren. #BULNED https://t.co/O144DOmOwo

Zelfs het Oranjelegioen was onverbiddelijk. Het zijn supporters die feesten soms belangrijker lijken te vinden dan het spel, getuige hun leeuwenpakken en polonaises door Sofia, maar die nu schreeuwden om het hoofd van een man die zich op dat moment verschrikkelijk moet hebben gevoeld. ,,Danny rot op.’’

Blind twijfelt over toekomst

Na afloop zei Blind tegen de NOS de schuld bij zichzelf te zoeken. ,,Ik ben hier verantwoordelijk voor. Het zal anders moeten.”

Voor het eerst gaf hij ook in het openbaar aan te twijfelen over zijn toekomst als bondscoach: “Dat zal mijn werkgever ook gaan doen. Ik werk al bijna veertig jaar in de voetballerij en weet hoe de hazen lopen. Het is logisch dat de KNVB ook gaat nadenken, daar zijn de mensen die beslissingen moeten nemen voor. Ik ga nadenken over mezelf, over mijn keuzes en hoe ik heb gefunctioneerd.”