Migratie

AzG wijst verdenking deal met smokkelaars af

Artsen zonder Grenzen wijst met kracht de verdenkingen af van de Italiaanse justitie dat ngo’s voor de kust van Libië samenwerken met mensensmokkelaars.

„Dat is nooit gebeurd’’, zegt Ellen van der Velden, landencoördinator Libië, over de suggestie dat mensensmokkelaars soms rechtstreeks contact zoeken met ngo’s die schepen voor de kust van Libië hebben om bootvluchtelingen in nood te kunnen helpen. „We hebben daar geen telefoonnummer voor beschikbaar gesteld, en we zijn ook nooit direct gebeld, niet door mensensmokkelaars en niet door mensen op schepen in nood.’’

De verdenkingen zijn „volslagen nonsens’’, zegt ook Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland. „Wij werken niet samen met smokkelaars om zoveel mogelijk mensen hiernaartoe te krijgen.’’ (NRC)