KLM draait bezuiniging op cabinepersoneel terug

Luchtvaart KLM komt terug op het besluit om met minder cabinemedewerkers te vliegen tijdens intercontinentale vluchten.

Foto Bart Maat/ANP

KLM draait een bezuiniging terug die ervoor zorgde dat er maandenlang geen begin werd gemaakt aan de cao-onderhandelingen tussen de luchtvaartmaatschappij en de vakbonden. Op alle intercontinentale vluchten zullen gewoon weer het oude aantal cabin attendants meevliegen, melden vakbonden FNV en de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC).

Met de maatregel beperkte KLM het aantal bemanningsleden op intercontinentale vluchten. Sinds november vorig jaar vliegt op 40 procent van die vluchten een steward of stewardess minder mee. Die inperking was volgens KLM noodzakelijk om de eigen doelstellingen voor verbetering van de productiviteit te halen. De luchtvaartmaatschappij zou 15 miljoen euro per jaar besparen en de arbeidsproductiviteit met 4 procent verhogen.

Het besluit is een overwinning voor de vakbonden, die cao-onderhandelingen weigerden zolang de bezuiniging niet werd geschrapt. De arbeidsovereenkomst verliep in april 2016.

De bonden organiseerden in het najaar van 2016 stiptheidsacties en korte werkonderbrekingen om de maatregel van tafel te krijgen. Het personeel meende dat de werkdruk te hoog zou worden en dat de veiligheid mogelijk in het geding zou zijn.

Onderhandelingen cao

De bezuinigingsmaatregel wordt gefaseerd afgeschaft. In januari 2018 vliegen er op alle vluchten weer zes cabin attendants mee. Daarmee worden 200 extra banen gecreëerd.

Of ook de cao-onderhandelingen nu van start zullen gaan, is nog niet zeker. VNC zegt in een verklaring de ledenraad daarnaar te zullen vragen. De bond zegt „gematigd positief” te zijn.

FNV wil de onderhandelingen nu wel direct openen. „Nu de bezuinigingsmaatregel wordt ingetrokken, kunnen we eindelijk open en eerlijk onderhandelen over een nieuwe cao. Het zal een uitdaging zijn om een goede cao overeen te komen, maar we zien het overleg met vertrouwen tegemoet”, zegt Zakaria Boufangacha van FNV Luchtvaart in een verklaring.