Integriteit

Geen nader onderzoek naar beveiligers van Wilders

Een extra check naar de integriteit van de beveiligers van PVV-leider Geert Wilders heeft geen informatie opgeleverd die een nader onderzoek rechtvaardigt. Dat schrijft demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Functionarissen van de speciale Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) van de Nationale Politie kwamen een maand geleden in opspraak toen een van hen vertrouwelijke informatie bleek te hebben gedeeld. „De politie heeft de functionarissen van de DBB die direct of indirect betrokken zijn bij de beveiliging van de heer Wilders extra gecheckt. Dit heeft geen aanleiding gegeven voor nader onderzoek,” zo schrijft de minister nu.

De extra check van de agenten van de DBB werd gedaan naar aanleiding van het oppakken van Faris K. in februari. Die Marokkaans-Nederlandse DBB-agent was niet bij de directe beveiliging van Wilders betrokken, maar deed wel zogeheten omgevingsscans. De rechter-commissaris besloot dat K. een eventueel proces niet in voorarrest hoeft af te wachten. Daarna werd bekend dat er in 2015 ook al twee Marokkaans-Nederlandse beveiligers van Wilders op non-actief waren gesteld. Zij werden gearresteerd in het kader van een onderzoek naar vleesfraude. Naar aanleiding van het kwestie legde Geert Wilders campagne tijdelijk stil. (NRC)