Hoe halen we onze dochter over zich beter te kleden?

legt elke week een opvoedvraag van lezers voor aan deskundigen.

Vader: „Onze dochter (9) heeft een probleem met kleding. In haar kast heeft zij twee broeken en een paar shirts. Ze verdomt het om andere kleding aan te trekken. Als iets kapotgaat, dan moet het genaaid worden of vervangen worden door exact hetzelfde. Met haar winkelen levert een magere vangst op. Ze is wat dikker (en onder behandeling van de schooldiëtist) en dat maakt de keuze lastiger, want ‘skinny’ is in de mode.

„Het is voor haar het allerbelangrijkst dat ‘het lekker zit’, ook al verbergt het haar figuur niet. Ze heeft truien aan die te kort zijn, waardoor haar buik eronderdoor piept. Ook levert het wel eens de verwarring op met een pyjama. Voor haar is er pas een probleem als haar normale outfit in de was zit, of als zij – bij een voorstelling of kerstdiner op school – voelt dat ze eigenlijk iets anders aan moet. Dan is ze in tranen van de stress.

„Vanmiddag komt de schoolfotograaf en ze is vanochtend vroeg opgestaan om een jurk aan te doen en haar haar mooi te maken. Vlak voor ze naar school moest, ging alles weer uit en zat ze te huilen op bed. Ze had veel plezier in turnen, tot ze een turnpakje moest gaan dragen, toen ging ze van turnen af. Alleen op toneelles durft ze alles aan te trekken.

„Ze is vanaf haar tweede al eigenzinnig met kleding. En ze is weinig materialistisch. Verjaardagen, Sinterklaas, ze hoeft eigenlijk niks. Ze wordt gelukkig van spelen met vriendinnen, lezen, toneelles en streetdance.

„Als dit haar gekozen ‘eigen stijl’ zou zijn, zouden we er geen probleem mee hebben. We zijn zelf ook geen modepoppen. Wat wij erg vinden, is de onzekerheid die er onder ligt, dat ze zichzelf zo beperkt. We vrezen dat ze straks op de middelbare school gepest gaat worden. Wat kunnen wij doen om haar soepeler te leren omgaan met kleding?”

Naam en woonplaats zijn bij de redactie bekend. De rubriek Opgevoed is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen.

Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur dat naar opgevoed@nrc.nl. Ook reacties zijn welkom.

Bescherming

Marga Akkerman: „U beschrijft een sterk kind dat alleen onzeker wordt bij gelegenheden waarop zij andere kleding moet dragen dan waar zij zich prettig in voelt. Haar kledingkeuze is een deel van haar identiteit. Als ze aanvoelt dat ze er anders moet uitzien, raakt ze in de war. Het is uw rol om als ouders te zeggen: ‘Maar lieve schat, je hoeft er toch niet ineens als heel iemand anders uit te zien?! Trek toch lekker aan waar je je goed in voelt.’

„Dit kind wil niet gedwongen worden iets te dragen naar de wensen van anderen, dat laat ook haar reactie op het turnpakje zien. Dat ze op toneel wel met kleding durft te experimenteren zou te maken kunnen hebben met haar gevoel dat ze daar niet op haar uiterlijk wordt afgerekend.

„Je mag als ouders de voorwaarde stellen dat de kleding van je kinderen schoon is, en niet stinkt. Ook is het belangrijk je kinderen te beschermen tegen wat kleding kan oproepen bij anderen. Dat betekent in dit geval zeggen: ‘Je loopt het risico dat je opmerkingen krijgt als je die te korte trui aantrekt, maar het is aan jou of je hem toch wilt dragen.’ Laat verder de opmerkingen van leeftijdgenoten het werk doen, daar leren kinderen veel van.”

Probleem vinden

Bas Levering: „Heel veel ouders met dochters van negen zitten met het omgekeerde probleem. Hun dochters willen juist een rijk gevulde klerenkast vol met van alles en nog wat. Op kinderen gerichte reclame suggereert dat ze er niet bij horen als ze niet volgens de laatste mode gekleed gaan. Groepsdruk doet de rest. Daar kunnen grote problemen door ontstaan, zoals anorexia. Kinderen helpen om dergelijke groepsdruk te leren weerstaan, is een belangrijke pedagogische taak.

„Maar uw dochter lijkt met die groepsdruk juist weinig moeite te hebben. Dat ze wat dikker is, is blijkbaar ook niet echt een probleem voor haar. Uw dochter kan genieten, heeft vriendinnen, ze is duidelijk niet één brok ongeluk. Zijn de pesterijen waar u bang voor bent voor uw dochter eigenlijk wel een probleem?

„Uw dochter snapt wat er van haar op sommige momenten qua uiterlijk verwacht wordt. Ze is beslist niet een en al onwelwillendheid. Ze was echt van plan om mooi op de schoolfoto te komen. Waarom ging dat mis? Zelf vermoedt u dat er een groter probleem achter zit. Wat gebeurt er op momenten waarop ze alles huilend weer uit trekt, weet u dat? Wat gaf ze als reden voor haar verdriet?”