Grand cru is niet per se goed

Wees kritisch bij grand cru, er is volop verschil, schrijft .

Onlangs moest ik weer eens iemand teleurstellen. Die meende het koopje van zijn leven te hebben gedaan door een grand cru uit Bordeaux te kopen voor maar 6,99 euro. Meteen maar zestig flessen aangeschaft. Op mijn eerste vraag „wat is het voor eentje?”, krijg ik veelal het antwoord: „Nou, gewoon een grand cru natuurlijk!” Begripvol knik ik dan. De wijnwereld blinkt nu eenmaal niet uit in overzichtelijkheid. Maar de ene grand cru is de andere niet.

Zo is het de hoogste kwalificatie in Champagne, Elzas, Bourgogne en recentelijk in Quarts de Chaume in de Loire. Daarentegen is het juist de op een na laagste in Bordeaux binnen de appellation St-Émilion. Deze benaming mag door 60 procent van alle wijn daarvandaan gevoerd worden. En dat is een zeer forse hoeveelheid, want het is een groot gebied.

De mondhoeken van de koper gingen wat meer richting mineur toen mijn voorspelling bleek te kloppen dat de acquisitie in kwestie ook nog eens 2013 betrof. En dan met name door het declameren van de karakteristieken van dit oogstjaar uit Hugh Johnsons Wijngids 2017: „Rot in merlot. Bescheiden tot slecht jaar.” Tot slot liet ik de reputatie van het chateau in kwestie nog wat verder bijdragen aan een neerwaartse beweging van de prijsspiraal. Ik besloot met een monter: „Als je boft tref je een wijn die zijn 6,99 euro net aan waard is. Klein grand cru’tje, op zijn best net drinkbaar.”

Hoe dan ook, het vermeende koopje was niet te vinden tijdens de Union des Grands Crus de Bordeaux, een onlangs gehouden overzichtsproeverij van het oogstjaar 2014. Daar was alleen plek voor de zogeheten grand cru classé’s.

En om de verwarring compleet te maken is dat nu juist weer de kwalificatie die louter gebruikt mag worden door chateaus met een grote reputatie, zoals vastgelegd in 1855. Een kleine greep uit mijn aanraders: Langoa-Barton, Léoville-Poyferré, Du Tertre en Giscours.

Wie die voor 6,99 euro weet aan te schaffen, heeft echt een koopje te pakken.