Fiasco zorgwet is afgang voor Trump

Stemming afgelast Het Republikeinse plan om Obamacare af te schaffen is vrijdag ingetrokken wegens gebrek aan steun. Het is een zware nederlaag voor president Trump.

De Amerikaanse president Trump heeft vrijdag een zware nederlaag geleden in het Amerikaanse Congres, toen een Republikeins plan om een einde te maken aan ‘Obamacare’, de zorgwet van zijn voorganger Barack Obama, werd ingetrokken wegens gebrek aan steun.

Een stemming over de American Health Care Act (AHCA), het Republikeinse wetsvoorstel ter vervanging van Obamacare, werd op het laatste moment afgelast om een zekere nederlaag te voorkomen. Daarmee is de afschaffing van Obamacare, een van de voornaamste verkiezingsbeloftes van Trump, voorlopig van de baan.

„We hebben het ingetrokken”, liet Trump weten na overleg met Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Ryan, die zich sinds de invoering van Obamacare in 2010 heeft ingezet voor de afschaffing van de zorgwet, liet Trump tijdens een ontmoeting in het Witte Huis weten dat er te veel verzet was tegen de AHCA onder Republikeinen.

De ondergang van de nieuwe zorgwet betekent dat de Affordable Health Care Act van president Obama voorlopig van kracht blijft – een onvoorstelbare situatie, want in Washington werd algemeen aangenomen dat Obamacare na de verkiezingszege van Trump en de Republikeinen in het Congres ten dode was opgeschreven.

Door de AHCA in te trekken in plaats van het aan te laten komen op een nederlaag in het Huis, houden de Republikeinen de mogelijkheid open om Obamacare op een later moment af te schaffen. Maar volgens waarnemers is dat voor de rest van de huidige termijn van het Congres, die loopt tot de tussentijdse verkiezingen in november volgend jaar, van de baan.

Republikeinen, die jarenlang campagne hebben gevoerd om de zorgwet van Obama te ‘herroepen en vervangen’, konden het niet eens worden over de wet die in de plaats van Obamacare moest komen. Volgens conservatieve Republikeinen gingen de hervormingen niet ver genoeg; gematigde Republikeinen vreesden juist dat de afschaffing van Obamacare, dat ondanks een wankele start een populaire wet is onder veel kiezers, te ver ging.

De ondergang van de AHCA is bovendien een zware klap voor het gezag van Trump. Niet alleen was afschaffing van Obamacare een van zijn voornaamste campagnebeloftes, maar ook presenteerde hij zich tijdens de campagne als een succesvolle zakenman, een buitenstaander die dingen voor elkaar zou krijgen in Washington met zijn harde stijl van zakendoen.

Trump stelde de Republikeinen vrijdag een ultimatum om de nieuwe zorgwet, bijgenaamd ‘Trumpcare’, aan te nemen of voorlopig te leven met Obamacare. Hij heeft voorspeld dat het zorgstelsel van Obama op den duur ten onder zal gaan aan kosten.

Trumps problemen pagina 4-5