FC Barcelona vernoemt nieuw jeugdstadion naar Cruijff

Ook krijgt hij een standbeeld voor Camp Nou en wordt een deel van het clubmuseum aan hem besteed.

Cruijff overleed op 24 maart 2016 op 68-jarige leeftijd.
Cruijff overleed op 24 maart 2016 op 68-jarige leeftijd. Foto Olaf Kraak/ANP

Een nieuw te bouwen stadion op het trainingscomplex van FC Barcelona zal naar Johan Cruijff worden vernoemd. Daarnaast krijgt de voetballegende een standbeeld voor Camp Nou en wordt een deel van het clubmuseum aan hem besteed. Dat heeft de Catalaanse voetbalclub op zaterdagochtend bekendgemaakt tijdens een speciale bijeenkomst ter gelegenheid van de sterfdag van de voormalige nummer 14. Cruijff overleed op 24 maart 2016 op 68-jarige leeftijd.

FC Barcelona brengt hiermee een eerbetoon aan een icoon, die de club als speler en als trainer successen bracht. Cruijff maakte in 1973 de overstap van Ajax naar Barcelona en groeide al snel uit tot publiekslieveling in Catalonië. In zijn eerste seizoen schonk Nederlands beste voetballer ooit Barcelona de landstitel. Daar had de club twaalf jaar op moeten wachten. In 1992 stond Cruijff als coach aan de basis van de winst van de eerste Europa Cup I in de clubgeschiedenis.

Voor veel Catalanen was Cruijff meer dan een speler of een trainer. Ze zien hem als een revolutionair die niet alleen een geheel eigen speelstijl introduceerde, maar de Catalanen ook zelfbewustzijn bracht. Cruijff was ook een controversieel figuur die meer dan eens in onmin raakte met de clubleiding. Dieptepunt was het moment waarop hij in 2010 het erevoorzitterschap van de club weer inleverde.

Twitter avatar FCBarcelona FC Barcelona 🔊 Josep Maria Bartomeu: “The future stadium at the Ciutat Esportiva will be named after @JohanCruyff#FCBlive https://t.co/1LMx9DAYU6
Lees ook: In Barcelona is Johan Cruijff te groot voor een standbeeld

Cruijffs’ zoon Jordi was bij de bijeenkomst aanwezig en toonde namens de familie grote dankbaarheid voor het eerbetoon.

“Het is niet één ding, maar een hele serie. Bovendien is het iets blijvends. Mijn vader zal altijd aanwezig blijven binnen deze club. Daar ben ik dankbaar voor.”

Lees ook: ons interview met de zoon van Johan Cruijff: “In Nederland waren er veel losse praatjes over de Amsterdam Arena”

Dat uitgerekend het nieuwe stadion op het complex in het plaatsje Sant Joan Despí de naam van Cruijff gaat dragen, is volgens Jordi symbolisch:

“Dat is de plek waar de jeugdspelers de laatste stap richting het eerste elftal zetten. Mijn vader zou dat erg hebben gewaardeerd. Daarom willen wij als familie iedereen bij Barcelona bedanken. Dit brengt samen wat hij heeft betekend voor de club.”

Lees ook: Cruijff hoopt dat Cruijff-stadion ‘geen gebakken lucht’ blijkt

FC Barcelona en de familie Cruijff hebben aan het gemeentebestuur van Barcelona gevraagd een locatie in de stad naar de Nederlander te vernoemen. Het Catalaanse plaatsje Vallfogona de Riucorb vernoemde vorig jaar een straat naar Cruijff. In Nederland zijn er nog altijd geen concrete plannen om de geboren Amsterdammer blijvend te herdenken.