Opinie

Echt twitteraars, de droogte is niet de schuld van de islam

De reportages van over de droogte in Somaliland lokten veel reacties uit waarin de islam de schuld kreeg van de dreigende honger. Hier antwoordt hij een van die twitteraars.

Hallo @KnaapenHenk. Ik zag je tweet, net nadat ik was geland. Zo begreep ik dat je maandagavond Nieuwsuur hebt gekeken en mijn reportage uit het oosten van Somaliland hebt gezien. Je zag het meisje met benen dunner dan mijn polsen, door ondervoeding zo verzwakt dat ze alleen via haar neus nog voeding kon krijgen, zo uitgeput dat ze alleen haar mond kon openen en de energie voor huilen niet meer had.

Je hoorde dokter Yusuf Dirir Ali, een moslim, zeggen dat hij zo’n droogte nog nooit in zijn leven heeft meegemaakt en hij zich machteloos voelt met die handvol verpleegsters in dat ziekenhuis waarvan twee miljoen mensen afhankelijk zijn. Je zag zijn tranen. Hij is zelf vader.

Kort daarna, na een minuut of drie, zag je hoe een verpleegster moeite had om vloeibaar voedsel toe te dienen bij een kind met zware ondervoedingsverschijnselen. Ze smeerde de puree met haar wijsvinger rond zijn verdroogde lippen. Die verpleegster droeg een hoofddoek.

Dat was het moment dat jij die tweet de wereld in stuurde. „De natuur is keihard”, schreef je. „Het is triest. Maar de #islam is medeschuldig.”

Verontschuldig me voor mijn naïviteit @KnaapenHenk. Ik ben al een tijdje weg uit Nederland. Maar hoe dan? Hoe heeft de islam de regens van de afgelopen drie jaar uit Somaliland verjaagd? Hoe baarde de islam dat vervloekte kind El Nino? Hoe verwarmde de islam de Grote Oceaan en zorgde de islam voor het opdrogen van de waterreservoirs aan de westkust van Zuid-Afrika, van Angola tot aan Kenia, Ethiopië, Soedan en Somalië?

Hoorde je misschien later in de uitzending Twan Huys praten over Al Shabaab, die islamitische terreurbeweging die in 2011 soms weigerde om hulporganisaties toe te laten tot de gebieden waar zij het voor het zeggen hadden? Hoorde je hoe de natuur droogte veroorzaakt, maar alleen de mens de hongerdood?

De honger van 2011 was niet alleen de keuze van Al Shabaab, @KnaapenHenk. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verbood in 2011 alle hulporganisaties hulp te verstrekken aan gebieden waar Al Shabaab actief was. Daarmee strafte het Witte Huis niet alleen de strijders van Al Shabaab, maar ook miljoenen Somaliërs die onder hun juk leefden. Zo kwamen 286.000 Somaliërs om het leven. Een hongersnood als anti-terreurbeleid. Dat verbod, dat is nog steeds van kracht.

Zo’n zelfde hongersnood dreigt nu ook in het Zuiden van Soedan, het jongste land van Afrika. Daar nemen milities voedselkonvooien onder vuur. Daar wil de regering van president Salva Kiir Mayardit de kosten van accreditatie voor hulpverleners verhogen van 100 dollar naar 10.000 dollar. De Verenigde Naties verwijten de president dat hij een groot deel van de olie-inkomsten van zijn land gebruikt om wapens mee te kopen. De president is een zeer gelovig christen, net als het overgrote deel van de Zuid-Soedanezen en de milities die hem bestrijden.

Ik snap dat de beelden die je maandag zag, @KnaapenHenk, je raakten. Die boosheid is ook empathie. Je was niet de enige die na de uitzending maandagavond een schuldige zocht. De reportage werd ontvangen met een lawine van reacties die de verantwoordelijkheid van de droogte neerlegden bij overbevolking („ze blijven doorfokken”), corrupte regimes en ‘kopvodden’ . @HindoevoorPVV schreef: „Moslimkinderen in Somaliland verhongeren. Zie de oemhah in praktijk. Waar zijn de rijke Golfstaten met hun geld?”

Saoedi-Arabië, Turkije en Koeweit waren de eerste landen die hulpschepen vol voedsel naar Somaliland stuurden. Het droogte-comité van de regering van Somaliland levert dankzij giften van de Somalische diaspora in Europa en de VS migranten dagelijks water zodat de boeren en hun vee in leven blijven. Somaliland is een land dat door geen enkel ander land erkend wordt, maar is er in geslaagd de militanten van Al Shabaab buiten de grenzen te houden. De hongerende kinderen die je zag in de reportage waren dus geen slachtoffers van islamitische terreur, maar van ongewone droogte.

Toen ik dinsdagochtend landde en je tweet las, kreeg ik tegelijkertijd ook bericht uit Somaliland. Het is gaan regenen in Somalië, in Ethiopië, in Kenia. Je hebt een bloedhekel aan geloven, las ik op je profiel, @KnaapenHenk. Maar ben je na dit nieuws, zo kort na onze reportage, niet gaan twijfelen dat er daar boven toch iemand stiekem heeft meegekeken?