Reportage

Cultuur

Stabat Mater, passie van Pergolesi

Foto Maurice Lammerts van Bueren

Volgende week zondag in Muziekgebouw aan ’t IJ het Stabat Mater van Pergolesi („de Napolitaanse grootmeester”), door Combattimento, met Johannette Zomer (sopraan) en Cécile van de Sant (alt). Wie aan het Stabat Mater denkt, denkt aan Pergolesi; op zijn sterfbed schreef hij de breekbare noten, 26 jaar oud. Ze behoren tot de „meest geliefde” zettingen van de teksten uit het Middeleeuwse gedicht, dat het lijden van Maria beschrijft bij de kruisdood van Jezus; „intens emotionele muziek, maar ook opvallend virtuoos en opgewekt”. Gespeeld wordt ook werk van diens leermeester Francesco Durante: delen uit Concerto I in f-klein en Concerto II in g-klein. Zondag 2 april, 20.15 uur, Piet Heinkade 1. www.muziekgebouw.nl