Congolese rebellen onthoofden veertig politieagenten

De moordactie werd uitgevoerd door strijders die loyaal zijn aan Kamwina Nsapu, een religieuze separatistenleider die in augustus door het leger werd gedood.

Menselijke resten die toebehoren aan slachtoffers van gevechten tussen het regeringslegers en strijders van Kamwina Nsapu.
Menselijke resten die toebehoren aan slachtoffers van gevechten tussen het regeringslegers en strijders van Kamwina Nsapu. Foto Aaron Ross / Reuters

Een rebellengroep uit de Democratische Republiek Congo heeft een groep van circa veertig politieagenten in een hinderlaag gelokt en vervolgens onthoofd. Dat zegt François Kalamba, lid van de provincieraad van Kasai, zaterdag tegen persbureau Reuters.

De aanval vond plaats in de centraal gelegen regio Kasai toen de agenten van Tshikapa naar Kananga reden, een route van zo’n 270 kilometer. Na de moordactie werden de wapens en voertuigen van de politiemensen door de rebellen gestolen. De opstandelingen spaarden de levens van zes agenten, omdat zij de lokale Bandoetaal Luba-Kasai machtig waren.

Kamwina Nsapu

De moordactie werd uitgevoerd door strijders die loyaal zijn aan Kamwina Nsapu, een religieuze separatistenleider die vorig jaar augustus door het leger werd gedood. Nsapu zei Kasai vrij te zullen maken van het bewind van president Joseph Kabila. Sinds zijn dood zijn zijn aanhangers nog gewelddadiger geworden. Hun gewapende opstand heeft zich al over vijf Congolese provincies uitgebreid.

In december liep de wettelijke termijn van Kabila’s presidentschap af. Kabila weigerde echter op te stappen. Na bemiddeling van de katholieke kerk werd met de oppositie afgesproken dat de president voor het einde van 2017 het veld ruimt. Critici zijn sceptisch over of Kabila, die al zestien jaar aan de macht is, ook echt zal opstappen.

Lees ook: Een deal? Kabila blijft heer en meester

Gevechten

De afgelopen maanden is het erg onrustig in het doorgaans al niet zo vreedzame Congo. Er zouden volgens cijfers van de VN bij gevechten meer dan vierhonderd doden zijn gevallen. Vorige maand doodde het regeringsleger meer dan honderd gewapende aanhangers van Kamwina Nsapu.

De route waarop de hinderlaag plaatsvond: