Cold case

Politie pakt pas 9 jaar na DNA-match verdachte van verkrachting en roof op

De politie heeft een 43-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van de verkrachting en beroving van een 22-jarige prostituee in Leeuwarden in 1997 en de verkrachting van een vrouw in Delft in 1998. In 2008 leverde DNA dat op beide plaatsen delict was gevonden al een match op met de verdachte, maar het heeft negen jaar geduurd voordat de man is opgepakt.

Hoe dat kon gebeuren wordt onderzocht, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. In eerste instantie leverden de onderzoeken naar de beroving en de verkrachting geen verdachte op. Daarop werden de dossiers gesloten.

In 2008 werd de Drachtenaar echter veroordeeld voor mishandeling. Daarbij moest hij lichaamsmateriaal afstaan voor de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Dat leverde een overeenkomst op met het DNA dat in 1997 en 1998 gevonden was.

In de gaten

Vervolgens werd er ook een melding van het NFI naar zowel de politie als het OM gestuurd.

Waarom er toen geen actie is ondernomen, is nu onderwerp van onderzoek. De match werd eind 2016 toch bekend bij de Haagse zedenpolitie. De man werd sindsdien in de gaten gehouden, laat een woordvoerder van het OM weten. De recherche stelde een onderzoek in naar of de man sinds 2008 nog meer strafbare feiten zou hebben gepleegd. Donderdag werd de man aangehouden.

Het slachtoffer uit de Delftse zaak is geïnformeerd over de aanhouding van de man. De vrouw uit Leeuwarden is in 2008 overleden, haar nabestaanden zijn op de hoogte gebracht. De politie en het OM hebben excuses aangeboden, laten ze weten.

Het OM zegt dat beide zaken nog niet verjaard zijn en dat het „proces rondom de verstrekking van DNA-rapporten inmiddels is verbeterd”.

Dinsdag wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris. (NRC)