Brexit-partij UKIP verliest enige Lagerhuislid

Douglas Carswell zegt dat met het Britse vertrek uit de EU zijn doel binnen de partij is bereikt.

Douglas Carswell.
Douglas Carswell. Foto Neil Hall/Reuters

De Britse partij UKIP verliest haar enige lid in het Lagerhuis. Douglas Carswell heeft aangekondigd uit de partij te stappen omdat hij met het Britse vertrek uit de Europese Unie het doel van zijn partij UKIP bereikt acht. Carswell gaat als onafhankelijk parlementslid verder.

Carswell lag al lange tijd met zijn partij overhoop. Vorig jaar raakte hij in conflict met toenmalig UKIP-leider Nigel Farage. Toen die bij de partij vertrok, twitterde de parlementariër een smiley. In aanloop naar het partijcongres waar een opvolger gekozen zou worden, zei Farage dat Carswell niets voor UKIP doet.

Carswell werd in het Britse Lagerhuis verkozen als lid van de Conservatieven, maar maakte in 2014 de switch:

“Net als velen van jullie ben ik overgestapt naar UKIP omdat ik dolgraag wilde dat de EU zouden verlaten. Nu we ervan verzekerd zijn dat dit zal gebeuren, heb ik besloten dat ik UKIP zal verlaten.”

UKIP heeft vooralsnog niet op het nieuws gereageerd. Wel heeft prominent UKIP-geldschieter Arron Banks een tweet geplaatst:

Twitter avatar Arron_banks Arron Banks 😊✅ https://t.co/YgxQj3I2Uo

Hoewel UKIP niet langer vertegenwoordigd is in het Lagerhuis, hebben ze wel nog leden in het Hogerhuis en het Europees Parlement.