Op zijspoor gezette directeur stapt definitief op na fraude ‘Waterfront’

Foto Remko de Waal/ANP

De op non-actief gestelde algemeen directeur Paula Verhoeven van de dienst Stadsontwikkeling, de vastgoedorganisatie van de gemeente Rotterdam, neemt na een loopbaan van 24 jaar ontslag. Zij ziet voor zichzelf geen toekomst meer binnen de gemeente. Dat schreef zij begin deze week verstuurde e-mail aan haar voormalige collega’s van de dienst Stadsontwikkeling. Het ontslag komt aan de vooravond van de openbare verhoren van voormalig directieleden van de Rotterdamse vastgoedorganisatie.

Valse facturen

Deze verhoren zijn onderdeel van de enquête die de gemeenteraad afdwong naar aanleiding van een grootscheepse fraude binnen deze organisatie. Daarbij bleek dat de gemeente Rotterdam de huurder van een pand aan de Maas, G. Kan, 7 miljoen euro betaalde voor grotendeels valse facturen voor reparaties. Ook verzuimde Kan jarenlang huur te betalen terwijl hij wel verdiende door het pand te verhuren voor feesten. De raad wil nu weten waarom de fraude zo lang door kon gaan en hoe deze ontstaan is. Een raadsenquête is het zwaarste instrument dat de gemeenteraad kan inzetten om informatie boven tafel te krijgen en is in Rotterdam maar een keer eerder toegepast.

Smetteloos blazoen

Verhoeven geldt als een degelijk bestuurder met een smetteloos blazoen. Ze trad aan als algemeen directeur in 2015. Onder haar leiding kwam de fraude met het pand, dat bekend staat als ‘Waterfront’, aan het licht. De fraude was al in 2010 begonnen. Vorig jaar zette het stadsbestuur Verhoeven uit haar functie omdat ze het niet eens werd met de huidige wethouder van Vastgoed, Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) over de afwikkeling van de fraude. Verhoeven schrijft haar oud-collega’s „hard te werken aan een nieuw perspectief” en hen dankbaar te zijn voor de „kaartjes, mails, sms’jes, apps, bloemen, kadootjes en bezoekjes.” Deze hebben haar geholpen „de toekomst toch met enig vertrouwen tegemoet te zien.”