Bij de naam Cruijff lichtte Danny Blind even op

Bondscoach Danny Blind werd in Sofia door een vraag over Cruijff even afgeleid van de blessureperikelen die Oranje teisteren. Een voorbeschouwing op de kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije.

Bondscoach Danny Blind blikt vooruit op de wedstrijd tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie.
Bondscoach Danny Blind blikt vooruit op de wedstrijd tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie. Foto: ANP /Koen van Weel

Hij zat achter een tafel in een zweterig zaaltje in Sofia. De armen over elkaar, serieuze blik. Een man met misschien wel meer zorgen dan hij kon verbergen of was hij meer gespannen dan anders? Veel blessures, veel vragen. En toen, tijdens die twintig minuten durende persconferentie, klaarde Danny Blind even op bij een vraag die hij niet had verwacht.

Ja, zei Blind, hij had op de sterfdag van Johan Cruijff zeker aan hem gedacht, aan Johan. “Een bijzonder mens, een grootheid. Als je op je telefoon wat leest, dan word je daar toch aan herinnerd. Alweer een jaar geleden. Ik denk zeker aan hem.”

Het was een vraag die hem even afleidde van alle blessureperikelen in aanloop naar het treffen met Bulgarije. Eerst hadden Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma zich moeten afmelden, de laatste interlands zijn vaste centrale duo, waarna vrijdag ook Vincent Janssen (ziek) en Stefan de Vrij moesten afhaken, hoewel die laatste nog een twijfelgeval is voor de WK-kwalificatiewedstrijd in Sofia. “Een paar maanden gebeurt er niks qua blessures en nu ineens wel”, verzuchtte Blind. “Maar ik ben van mening dat we nog steeds voldoende kwaliteit hebben.”

Gevolg van de blessures is dat hij achterin een debutant moet opstellen, Wesley Hoedt of de pas zeventienjarige Matthijs de Ligt, in een wedstrijd waarin Oranje weinig te winnen heeft en juist alles te verliezen. Eens waren er tijden dat een zege in Bulgarije een formaliteit was. Maar hoewel de opponent nog altijd 71e staat op de wereldranglijst, boven Wit-Rusland, maar onder Guinee, betekent dat inmiddels niet meer dat Oranje op zeker ongeschonden uit de strijd komt. De vele flaters na het WK 2014 brachten onzekerheid teweeg. Fatalisme.

De plek is er ook naar. Geen bombastische arena, maar een vermoedelijk halfleeg stadion dat iets onheilspellends uitstraalt. Het nationale Vasil Levski Stadion, vernoemd naar de opgehangen revolutionair die in de achttiende eeuw voorop ging in de strijd tegen de heersende Ottomanen, is een ouderwetse betonbak zonder daken, met een sintelbaan rond het veld die het uitzicht vanaf de flauw oplopende tribunes beperkt. Enkel genodigden op de hoofdtribune zitten droog. Sfeervoller is het rondom het stadion, waar de gouden koepels van de Alexander Nevski-kathedraal worden omringd door klassieke Byzantijnse bouwwerken die Sofia van allure voorzien.

Druk wordt het niet. De voorbije week had de Bulgaarse bond zo’n 8.000 van de ruim 43.000 plekken verkocht, voor een wedstrijd die de Bulgaren moeten winnen om uitzicht te blijven houden op het WK 2018 in Rusland. Net als Nederland, dat, in de woorden van Danny Blind, een overwinning nodig heeft om een gaatje te slaan naar de nummers drie en vier in de poule. Oranje deelt momenteel de tweede plaats met Zweden, de plek die waarschijnlijk recht geeft op deelname aan de play-offs, waarin de acht beste nummers twee – van de negen - strijden om de resterende vier tickets voor het WK.

Maar, zei Blind uiteraard: “We moeten natuurlijk ook winnen om aansluiting te houden bij de nummer een.” Dat is Frankrijk, dat drie punten meer heeft en geldt als de favoriet om zich rechtstreeks te plaatsen voor Rusland 2018. Over het duel met Bulgarije zei Blind: “De verhoudingen zijn er ook naar dat wij deze wedstrijd moeten winnen. Vrees voor Bulgarije hebben we niet, we hebben respect voor ze. Ik heb er het volste vertrouwen in.”

Wel werd de bondscoach geconfronteerd met het wegvallen van vermoedelijk zijn eerste spits, Vincent Janssen. Heel de week was het in de media haast nergens anders over gegaan. Voor wie zou Blind kiezen? Ging hij voor Bas Dost, de topscorer in Portugal met 24 doelpunten achter zijn naam, of toch voor het talent Janssen, die bij Tottenham Hotspur een mindere periode beleeft. Een afmaker tegenover een aanspeelpunt. Maar vrijdagochtend, toen de kenners het erover eens waren dat de keuze zou vallen op Janssen, bleek hoe zinloos al het speculeren was geweest. Janssen had koorts.