Binnenkijken bij een bungalow in Broek in Waterland

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een gemoderniseerde bungalow in Broek in Waterland.

Foto Thijs Wolzak

Respect Tussen haar schaatsles en een afspraak met de aannemer, „er komt een blokhut in de tuin”, heeft Tomris Kingma (40) tijd om te vertellen over het huis waar zij, Nanne (40), Ramses (9) en Jim (5) wonen. Twee jaar geleden verhuisden ze van Amsterdam naar Broek in Waterland „op zoek naar groen en ruimte.” De verouderde bungalow werd verbouwd door architect Jacco van Wengeren. „Met respect voor de historie van het huis” werd de uitbouw van dunne latjes voorzien. Tegen de binnenwanden kwamen houten panelen, „erg jaren zeventig”, waar kastruimte, slaap- en badkamer achter verscholen gaan.

Vakjes In het zwarte keukenblok staan een vintage Zweeds houten paardje en een porseleinen pop uit China. „Gekocht voor 1 euro, uitgestald als een kunstwerkje.” Tomris koopt graag bijzondere spullen „waar er niet zo veel van zijn” en combineert die met design. Zoals de houten lamp van een Oost-Europese kunstenaar naast de Tufty Time-bank. De zwart-witfoto van Mick Jagger en Keith Richards, boven de Eames Lounge Chair, vond ze „voor een appel en een ei” op Marktplaats.

Miniatuur Tomris bepaalt grotendeels hoe het huis wordt ingericht. „Daar is Nanne te nuchter voor.” Hun roots, Nanne is Fries en Tomris Turks, zijn in het interieur te zien. „Er staan geregeld Friese klompen op het Turkse vloerkleed.” Als Nanne iets inbrengt, dan vaak miniatuur. Zo kocht hij de zanger van Metallica en hun Toyota Land Cruiser in het klein.

Van IKEA? „Praktische spullen, zoals kratten en spatels.”

Meenemen bij brand? „De foto’s van ons leven.”

Heeft u een suggestie? Mail naar binnenkijken@nrc.nl