Khalid Amakran

Interview

‘Ze vechten over de kleinste dingen’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar.

Biologisch vlees

„Mijn vaders familie is heel streng. Bij mijn vader zeg ik u, bij mijn moeder je. Ik mag geen vriendje, pas als ik rond de 18 ben. Mijn vader is Antilliaans. Eigenlijk is hij een hele mix maar ik zeg altijd Antilliaans. Ik zie hem nu minder omdat hij zo streng is naar mij. Mijn broertje is wel elk weekend bij hem. Mijn moeder is Italiaans-Nederlands. Zij is vooral met eten streng. We mogen alleen biologisch vlees en niks met glucose-fructose. Omdat ik modellenwerk wil doen, mag ik nu ook geen snoep meer eten. En geen patat, McDonald’s, Burger King. Ik heb al fotoshoots gedaan. Mijn oma kent een model in New York. Zij gaat proberen iemand te vinden die mij kan helpen.”

Veel bil

„Ik heb mijn Instagram-account open staan, iedereen kan mij volgen. Mijn moeder en mijn zus volgen mij, mijn broer, nichtjes. Voor ik iets plaats denk ik wel na wat ik doe. Een keer had ik een filmpje, toen zei mijn moeder: dat is ongepast. Ik had blote schouders, alsof ik geen shirt aan had. Oké, ik haal het weg. Soms zit ik te scrollen en denk ik: waarom plaats je zoiets. Dat ze heel veel bil laten zien. Maar het is hun eigen keus. Als het een vriendin is zeg ik wel: ik vind niet dat je dat kan zetten, haal het eraf. Naakt zou ik nooit doen. Iemand van school had dat gedaan. Mensen gingen haar uitlachen, om haar heen staan, haar uitschelden. Verdrietig maken, zich rot laten voelen. Ik had er niets mee te maken. Haar telefoon is ook een keer gestolen. Dat vind ik wel zielig voor haar. Toen ze aan het huilen was heb ik haar een knuffel gegeven.”

Bryäna Strangio: „Soms zit ik te scrollen en denk ik: waarom plaats je zoiets.”
Khalid Amakran

Ruzie om niks

„De laatste tijd gaan mensen afspreken dat ze gaan vechten. Dat wordt gefilmd en dan gaat iedereen het verspreiden. Dan denk ik van… wow. In de filmpjes zie je mensen die op de grond gegooid worden of in elkaar geslagen. Uiteindelijk komt de politie, dan zie je iedereen wegrennen. Het is niet voor de lol. Er is iets gebeurd, een ruzie van twee jaar geleden of zo. De meest kleine dingen. Meisjes gingen bijvoorbeeld vechten om een jongen. Dat komt heel vaak voor. Of echt ruzie om niks. Ik hou me er buiten. Ik weet wie het zijn maar het zijn geen vrienden van mij. Een keer wou iemand een vriendin van mij slaan. Dan ga ik wel naar diegene toe. Zeg ik: je moet haar niet slaan, al doet ze iets verkeerd. Laat het gewoon.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. pubers@nrc.nl.