In beeld

Welk top 10-boek is bij bezoekers favoriet?

Het boekenbal is dit jaar voor het eerst in Paradiso, als alternatief voor de Amsterdamse Stadsschouwburg. NRC bezocht het Boekenbal in het poppodium, gewapend met de covers van de tien meest verkochte boeken van 2016. Welk boek is de favoriet van de bezoekers van het Boekenbal en hoe reageren zij op het Wat Leest Nederland-onderzoek van NRC?
Actrice Georgina Verbaan is voor de derde keer op het Boekenbal - maar pas voor de tweede keer mét een kaartje. Ze vindt het jammer dat mensen minder literaire fictie lezen. "Van literatuur word je slimmer en empathischer, je kan reizen zonder je stoel te verlaten. Dat kan ook bij non-fictie, maar ik hou ervan om mooie zinnen te lezen."
David van Dam
Guus Kuijer koos voor de autobiografie van Johan Cruijff. "Dat is een held uit mijn jeugd. Verder heb ik nog niks uit de top 10 gelezen. Maar er zitten zeker wel mooie boeken tussen: Saskia Noort en Geert Mak staan op mijn lijstje."
David van Dam
Filosoof Jannah Loontjes kiest ook het boek van Johan Cruijff. "Vandaag stond op de filosofiekalender toevallig een spreuk van Johan Cruijff: 'Voordat er iets gebeurt moet er wel iets gebeuren'. Dat past ook wel bij het thema van de boekenweek, Verboden Vruchten. Iedereen heeft wel een diep, geheim verlangen, maar dat komt pas naar buiten als het op een of andere manier wordt aangeslingerd."
David van Dam
Fokke en Sukke-scenarist en Rijdende Rechter John Reid heeft weinig tijd om te lezen. Ook De Levens van Jan Six heeft hij nog niet gelezen. "Het vorige boek van Geert Mak heb ik ademloos uitgelezen en ik vind Jan Six enorm fascinerend, daarom ben ik erg benieuwd naar dit boek."
David van Dam
Simone van Saarloos heeft geen van de boeken uit de top 10 gelezen. Ze kiest voor het boek van Astrid Holleeder: "Ik vind het fascinerend dat bepaalde criminelen geromantiseerd worden, terwijl andere groepen mensen, die helemaal niet crimineel zijn, juist zwart worden gemaakt."
David van Dam
Jet Bussemaker, demissionair minister van Cultuur (PvdA), koos voor De levens van Jan Six van Geert Mak. "Ik hou van boeken met een historische inslag. Met een goed boek kun je je verplaatsen in een ander, of naar een andere tijd. Dat kan met non-fictie, maar ik hou ook zeker van fictie."
David van Dam
Wilfried de Jong merkt dat hij zelf steeds meer van fictie is gaan houden. "Ik ben gebiologeerd door de fantasie. Veel mensen willen lezen over dingen die echt zijn, ik vind het juist plezieriger als er in een verhaal een steekje los zit."
David van Dam
Schrijfster Elfie Tromp koos voor Pogingen iets van het leven te maken. "Dat vond ik een toepasselijke titel. Ik heb al enige tijd enorme liefdesverdriet, maar ik doe pogingen om ondanks mijn gebroken hart toch iets van het leven te maken. Het lukte me de laatste tijd niet om veel te lezen. Wel veel gedichten, die zijn lekker kort."
David van Dam
Abdelkader Benali vindt dat veel populaire boeken zich beperken tot de waan van de dag. "99 procent van de boeken is enorm vluchtig, dat lezen mensen alleen om geïnformeerd te worden of even afgeleid te zijn. Goede literatuur verbreedt je wereldbeeld."
David van Dam
Dichter Ingmar Heytze koos Het Killerbody Dieet van Fajah Lourens. "Ik heb geen van deze boeken gelezen, dus ik kies de meest absurde. Maar het is wel toepasselijk: de kaft belooft dat ik in twaalf weken twaalf kilo kan afvallen. Dat is precies hoeveel gewicht ik zou moeten verliezen. Wie heeft Fajah Lourens eigenlijk op haar arm? Is dat Djengis Khan? Die at alleen rauwe tartaar, daar val je wel van af."
David van Dam
Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, trekt zich weinig aan van de Boeken-top 10. "Er verschijnen duizenden boeken per jaar, die kunnen niet allemaal in de top 10 terechtkomen. Maar dat wil niet zeggen dat niemand ze leest."
David van Dam
De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren vindt het fijn dat er veel non-fictie wordt gelezen: "Het is goed dat mensen zich interesseren in geschiedenis, politiek en de maatschappij. Ik hoop wel dat ze ook literatuur blijven lezen."
David van Dam