Vrachtwagens

DAF Trucks maakt weer winst, Europese kartelboete valt mee

Vraag naar vrachtwagens stijgt.
Vraag naar vrachtwagens stijgt. Foto BAS CZERWINSKI / ANP

DAF Trucks heeft het afgelopen jaar weer winst gemaakt. Dat komt mede doordat de schikking met de Europese Commissie wegens betrokkenheid bij een kartel meevalt. Dat blijkt uit het donderdag bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarverslag van de vrachtwagenfabrikant. Vorig jaar leed de Eindhovense dochteronderneming van het Amerikaanse concern Paccar nog verlies.

DAF Trucks had in eerste instantie een bedrag van 850 miljoen euro gereserveerd voor de schikking met de EU-kartelwaakhond. Uiteindelijk hoefde DAF bijna 100 miljoen euro minder te betalen. Die 100 miljoen euro kon DAF aan zijn winst toevoegen, waardoor er onder de streep 390 miljoen euro resteerde. De omzet steeg met 9 procent, van 4,4 miljard euro naar 4,8 miljard.

DAF Trucks profiteerde van de aantrekkende economie. Met name in de markt voor zware trucks wist DAF zijn marktaandeel te vergroten van 14,6 naar 15,5 procent.

De kartelkwestie is nog niet voorbij. Ruim tweehonderd logistieke bedrijven eisen samen 100 miljoen euro schadevergoeding van vrachtwagenfabrikanten die betrokken waren bij het kartel. Naast DAF waren dat Volvo/Renault, MAN, Daimler en Iveco. De claim werd donderdag ingediend door een Duitse branchevereniging. Transport en Logistiek Nederland bereidt ook een claim voor. (ANP)