Bestuurder mislukte aanval Meir verdacht van terrorisme

Mohamed R. reed daags na de aanslag in Londen op hoge snelheid door de Antwerpse winkelstraat. Niemand raakte gewond.

Militaire patrouilles op de Antwerpse Meir.
Militaire patrouilles op de Antwerpse Meir. Foto Geert Vanden Wijngaert/AP

De man die donderdag met hoge snelheid bijna een aantal voetgangers op de Antwerpse Meir aanreed, wordt verdacht van een poging tot moord in terroristische context. Dat heeft het Belgische Federaal Parket bekendgemaakt. De verdachte, Mohamed R., heeft niemand verwond.

De 39-jarige Tunesiër reed donderdag aan het eind van de ochtend op hoge snelheid de Antwerpse hoofdwinkelstraat in. Pogingen van militairen om de man te stoppen mislukten. Uiteindelijk werd hij aan de oever van de rivier aangehouden. In zijn auto werden diverse wapens gevonden.

Terrorisme

Het Federaal Parket verdenkt R. niet alleen van poging tot moord, maar ook van poging tot het toebrengen van lichamelijk letsel en overtreding van de wapenwetgeving. Of hij onder invloed was van drank of drugs, zoals diverse Belgische media gisteren meldden, heeft het Federaal Parket niet bekendgemaakt.

De poging van Mohammed R. vond een dag na de aanslag in Londen plaats, waarbij een terrorist eveneens met een auto inreed op mensen. Drie mensen kwamen op Westminster Bridge om het leven. De aanvaller, de 52-jarige Brit Khalid Masood, stak vervolgens bij het parlementsgebouw een politieman dood. Hij werd daarna door andere agenten doodgeschoten.

Lees ook over die aanslag: Twee nieuwe ‘belangrijke’ arrestaties na aanslag Londen