Uitspraak Strafhof

Smartengeld slachtoffers oorlogsmisdaden Katanga

Slachtoffers van de wegens oorlogsmisdaden veroordeelde Congolese militieleider Germain Katanga krijgen smartengeld. Dat heeft het Internationale Strafhof (ICC) vrijdag besloten. Het is voor de eerste keer dat het Hof smartengeld uitdeelt aan individuele slachtoffers.

Meer dan 500 slachtoffers van Katanga hadden zich gemeld, 300 krijgen ieder 500 dollar wegens vernietiging van hun woningen tijdens een aanval op hun dorp. Ook wordt smartengeld uitbetaald voor oogsten die werden vernietigd door Katanga’s militie.

Katanga leidde begin deze eeuw een militie in de regio Ituri en werd in 2014 veroordeeld tot 12 jaar cel wegens oorlogsmisdaden begaan in slechts één dorp. Een aanklacht wegens verkrachting werd onbewezen geacht. Daarom wordt alleen smartengeld betaald wegens materiele schade aan 297 slachtoffers.

De rechtbank wees erop dat het soms moeilijk is vast te stellen wie welke schade opliep en dus krijgen alle slachtoffers een symbolische 250 dollar smartengeld.

Na het uitzitten van zijn celstraf (met aftrek van voorarrest) keerde Katanga terug naar Congo en werd daar opnieuw gearresteerd wegens andere misdaden.