Twee nieuwe ‘belangrijke’ arrestaties na aanslag Londen

Na de aanslag woensdag in Londen heeft de politie bij antiterreuracties in totaal tien personen aangehouden.

Britse politieagenten donderdagochtend in het centrum van Londen tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag woensdag bij het parlement.
Britse politieagenten donderdagochtend in het centrum van Londen tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag woensdag bij het parlement. Foto Justin Tallis/AFP

De Britse politie heeft donderdagnacht twee personen aangehouden in verband met de aanslag eerder deze week in Londen. Het Britse hoofd van de dienst terreurbestrijding noemde de aanhoudingen vrijdag “belangrijk”. Reuters meldt dat na de aanslag van woensdag de politie bij antiterreuracties inmiddels tien personen heeft aangehouden. Een van hen is vrijgelaten op borg.

Woensdagmiddag reed een auto op de voetgangers op Westminster Bridge in, waarna de bestuurder - geïdentificeerd als de 52-jarige Brit Khalid Masood - uitstapte en probeerde het Britse parlementsgebouw binnen te komen. Hij werd tegengehouden door politieagent Keith Palmer, die Masood neerstak. De dader werd neergeschoten en de politieagent overleed aan zijn verwondingen.

In totaal vielen er vijf doden inclusief de dader. Veertig mensen zijn gewond geraakt. Twee van hen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Twee politieagenten liggen ook nog met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Lees ook: Verdachte Masood had flink strafblad om geweldsdelicten

Masood werd geboren als Adrian Russell Ajao. Hij had zich tot de islam bekeerd en werd in de laatste jaren van zijn leven Khalid Masood genoemd. Hij was onderzocht door de veiligheidsdienst MI5. Hij werd beschouwd als iemand met “een hang naar gewelddadig extremisme”, aldus de veiligheidsdienst. Hij was echter niet meer in beeld bij de terrorismebestrijders.

400.000 euro voor vermoorde agent

Voor de nabestaanden van de 48-jarige Palmer, is inmiddels ruim 350.000 pond (circa 405.000 euro) gedoneerd. Dat meldt de initiatiefnemer van de actie vrijdag. “Hartverwarmend”, zei Stephen Redgewell, de man die heeft opgeroepen geld in te zamelen voor Palmer.