Turks referendum

Erdogan wilde spreken in Nederlands stadion

De Turkse president Erdogan wilde komend weekend een speech geven in een stadion in Nederland. Directies van diverse stadions gaven echter geen toestemming. Dat heeft Mustafa Aslan, bestuurder van de aan Erdogans AK-partij gelieerde Turkse organisatie UETD, donderdag bevestigd na berichtgeving van De Telegraaf.

De toespraak zou in het teken staan van de referendumcampagne van de AK-partij. Door te spreken in een vol stadion wilde Erdogan bij Turkse Nederlanders steun verwerven voor een wijziging van de Turkse grondwet die zijn macht vergaand uitbreidt.

Aslan was nauw betrokken bij de geplande komst van Erdogan, die al een maand vóór de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije werd voorbereid. Daarbij zijn de Amsterdam Arena, het Gelredome, de Ziggo Dome en Ahoy benaderd. De directies van de eerste drie, aldus Aslan, zouden geen politieke evenementen willen, Ahoy was al vol. De Arena zegt overigens politieke evenementen niet uit te sluiten. Het stadion was niet beschikbaar wegens de oefeninterland Nederland-Italië, dinsdag. (NRC)