Trump zet partij voor het blok

Obamacare Trump stelt het Congres een ultimatum: stem vrijdag over de nieuwe zorgwet of Obamacare blijft.

Nadat de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden donderdag een stemming uitstelden over de nieuwe zorgwet, de American Health Care Act (AHCA), die ‘Obamacare’ moet vervangen, heeft president Donald Trump zijn partijgenoten voor het blok gezet: stem vrijdag over de vervangende wet, of Obamacare blijft gewoon bestaan.

De tactiek is een grote gok en laat Republikeinen eigenlijk geen gunstige opties. In het Huis van Afgevaardigden kan de partij, omdat alle Democraten tegen zijn, slechts 22 Republikeinse stemmen missen om de wet aan te nemen. Rond de dertig Republikeinen neigen volgens Amerikaanse media, die de positie van elke afgevaardigde bijhouden, naar nee tegen de nieuwe wet.

Al hebben ze zeven jaar beloofd Obama’s zorgwet af te schaffen, nu ze aan de macht zijn, kunnen Republikeinen het niet eens worden over een vervangend stelsel. De AHCA is voor de ‘Freedom Caucus’ van Tea-party aanhangers te ruimhartig, gematigde Republikeinen vinden de wet te schraal. Daarbij klampen Republikeinse kiezers zich bij alle onzekerheid in toenemende mate vast aan Obamacare.

Als de wet vandaag onvoldoende stemmen krijgt, is dat een fors gezichtsverlies voor Donald Trump en Paul Ryan, voorzitter van de Republikeinen in het Huis en de architect van de wet. Maar op de lange termijn zou het voor de president misschien nog wel eens gunstig kunnen uitpakken. Het zijn immers zijn kiezers: arme witte ouderen op het platteland, die hun zorgverzekering zouden kwijtraken.

Mochten de Republikeinen zwichten voor Trumps ultimatum, dan wacht hen een nog zwaardere worsteling in de Senaat, waar hun meerderheid veel krapper is. (NRC)