Trump trekt zorgwet in die Obamacare moest vervangen

Er leken niet genoeg partijgenoten voor de wet te zullen stemmen. Het betekent een gevoelige nederlaag voor Trump.

Foto Evan Vucci/AP

Er komt voorlopig geen vervanging van Obamacare. De stemming in het Huis van Afgevaardigden over de American Health Care Act (AHCA) werd vrijdag opnieuw uitgesteld, waarna Trump besloot de wet helemaal terug te trekken. Dat maakte Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, bekend op een persconferentie:

“Het is een teleurstellende dag voor ons. We zijn heel dicht bij de benodigde 216 voorstanders gekomen, maar het waren er niet genoeg. Samen met Donald Trump ben ik daarom overeengekomen dat het beter is om het wetsvoorstel terug te trekken. We zullen komen met een beter voorstel. Dit is niet het einde van het verhaal.”

Lange tijd leek het erop dat Trump de wet per se voor een stemming voor wilde leggen aan het Huis van Afgevaardigden. Dat was opvallend, omdat het zeer waarschijnlijk was dat de wet geen meerderheid zou behalen. Te veel Republikeinen van beide kanten van het spectrum van de partij zagen AHCA niet zitten.

Er mochten maximaal 22 van de 237 Republikeinen tegenstemmen in Huis van Afgevaardigden, dat in totaal 435 zetels telt. Vermoedelijk waren er echter meer dan dertig tegen. Paul Ryan ging in de middag langs bij het Witte Huis om Trump te vertellen dat er geen meerderheid te behalen viel, maar Trump leek onvermurwbaar. In aanloop naar de geplande stemming zou Trump zelfs gedreigd hebben tegenstemmende Republikeinen op een zwarte lijst te zetten.

Pijnlijke nederlaag

In een reactie zegt Donald Trump zich nu te “gaan focussen op belastinghervormingen”. Volgens de president kwam hij tien tot vijftien stemmen te kort voor zijn wet. De Democraten zijn in zijn ogen verantwoordelijk voor het mislukken van zijn voorstel.

Lees ook dit stuk: De week waarin voor Trump alles mislukte

Hoewel de weg nu nog altijd open is voor een wet die Obamacare vervangt, is dit een gevoelige politieke nederlaag voor Trump. Eén van Trumps verkiezingsbeloftes was Obamacare zo snel mogelijk in te trekken en te vervangen en met het geld dat daardoor bespaard wordt de belastingen te verlagen. Dat lijkt nu in ieder geval voor onbepaalde tijd te moeten worden uitgesteld.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wat een zeldzaam pijnlijke week voor Trump: - FBI-onderzoek naar Trump-Rusland
- ‘Obama luisterde me af’ ontkracht
- Geen nieuw zorgstelsel

Een eventuele stemming werd als graadmeter voor het draagvlak van Trump in zijn eigen partij gezien, maar ook nu niet precies duidelijk is hoeveel partijgenoten er tegen de wet waren, kunnen de ontwikkelingen het gezag van Trump bij de Republikeinen ondermijnen.

Ryan tegenover de pers:

“We gaan bekijken wat onze volgende stappen zijn, maar in de nabije toekomst zal Obamacare van kracht blijven.”

Hervormingen van het belastingstelsel worden nu moeilijker, erkende Ryan, maar de Republikeinen zijn wel van plan er mee door te gaan.

Kritiek van alle kanten

Obamacare is Trump een doorn in het oog. Volgens Trump is de Affordable Care Act, zoals Obama’s zorgverzekeringswet officieel heet, veel te duur. Onder de AHCA van Trump zou de verplichte zorgverzekering weer worden afgeschaft.

De conservatieve kant de Republikeinse partij vindt Trumps voorstellen echter niet ver genoeg gaan. De overheid zou zich nog altijd teveel met de zorgverzekering van de Amerikaanse burger bemoeien. De progressievere vleugel vindt het plan van Trump dan weer te drastisch.