Sumo-worstelaar helpt je nieuwe woordjes te leren

Hoe leer je het best nieuwe woorden in een vreemde taal? Door aan rare dingen te denken, zoals een worstelaar op een tafel.

Sumo-worstelaar helpt bij het onthouden van het Spaanse woord voor sap, ‘zumo’.
Sumo-worstelaar helpt bij het onthouden van het Spaanse woord voor sap, ‘zumo’. EPA

Je moet op school vast woordjes Frans of Duits leren. Hoe doe je dat dan, zo’n eindeloze rij vreemde woorden in je hoofd stampen?

Wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen bedachten hiervoor een methode, waarmee ze een internationale wedstrijd wonnen. In die wedstrijd werd bij 10.000 deelnemers getest hoe je het best in één uur 80 woorden van een vreemde taal leert. De deelnemers die Nijmeegse methode gebruikten, onthielden meer woorden dan de rest.

Hoe werkt die methode? „Met een combinatie van technieken”, vertelt geheugenexpert Marlieke van Kesteren. Een techniek is dat je jezelf tussendoor steeds overhoort: „Bijvoorbeeld door af en toe een papiertje te leggen op de woordjes die al hebt geleerd en zo test wat je nog weet.” Een andere is dat je steeds maar vijf of zes woorden leert en na een pauze doorgaat met een nieuwe groep woorden.

Het mooist is de combinatie van ‘sleutelwoorden’ en de ‘plaatsmethode’. Met sleutelwoorden knoop je in je hoofd twee beelden aan elkaar. „Neem het Spaanse woord ‘zumo’, dat ‘sap’ betekent. Ik denk dan aan een sumo-worstelaar, die sap drinkt”, zegt Marlieke. Vervolgens geef je ‘zumo’ met de plaatsmethode een plekje in een denkbeeldige kamer. Marlieke: „Zo zie ik voor me hoe de worstelaar op een tafel sap staat te drinken.”

Lees ook dit interview met geheugenkampioen Boris Konrad

Dat vergeet je nooit meer. Die studeertrucs zou je ook op school moeten leren, schrijft Marlieke vaak op haar blog. „Vooral jonge actieve leraren hebben daar interesse voor.” Maar de meeste scholen nog niet. Gelukkig komt er een binnenkort een taal-app, waarin ook een paar trucs van Marlieke zitten. Dan kun jij ook snel woordjes leren.