Brieven

Stemmen tellen

Het kan echt veel handiger

Eindelijk, de stemmen zijn definitief geteld. Wat een vertederend beeld was dat weer, al die vrijwilligers op hun knieën over de opengeslagen formulieren gebogen. Maar stembiljetten met het formaat van een vroegere NRC en stembusstampers zijn echt niet nodig om de uitslag snel en veilig paraat te hebben.

Want waarom ontwikkelen we geen stemcomputers waarbij de kiezer na het uitbrengen van zijn stem net als bij de PIN-automaat een bonnetje geprint krijgt met daarop de naam van de gekozen partij en kandidaat, die hij na verificatie in de stembus stopt?

Dan zijn de – voorlopige – uitslagen direct digitaal bekend en kunnen de bonnetjes ter controle veel makkelijker worden geteld. Bij afwijkingen telt het stempapiertje.

Knappe Rus die daar tussen komt.