Slachtoffers Katanga krijgen schadevergoeding

De Congolese rebellenleider zit 12 jaar in de cel voor zijn rol in een massaslachting in het dorp Bogoro.

Katanga tijdens een eerdere zitting. Hij zit momenteel in een cel in Congo.
Katanga tijdens een eerdere zitting. Hij zit momenteel in een cel in Congo. Foto ICC/ANP

Bijna 300 slachtoffers van de Congolese rebellenleider Germain Katanga krijgen een schadevergoeding. Dat heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vrijdag bepaald. Ze hebben recht op een collectieve vergoeding van omgerekend ruim drie miljoen euro, en krijgen bovendien een “symbolische schadevergoeding” van ruim 200 euro per persoon.

Het geld voor de 297 slachtoffers is bedoeld als bijdrage aan huisvesting, een inkomstenbron, een opleiding en psychische hulpverlening. Katanga moet persoonlijk opdraaien voor 1 miljoen dollar, 925.000 euro. Omdat hij zelf geen geld heeft, is het Trust Fund for Victims van het ICC gevraagd te overwegen een bijdrage te leveren.

Slachting in Bogoro

Katanga werd in 2014 veroordeeld tot 12 jaar cel voor zijn rol in de massaslachting op het dorp Bogoro in 2003. Zo’n tweehonderd dorpelingen werden om het leven gebracht, de vrouwen werden verkracht. Het ICC achtte hem medeplichtig aan moord, en een aantal oorlogsmisdaden. In 2015 werd hij overgebracht naar een cel in Congo, waar hij de rest van zijn straf moet uitzitten.

Katanga leidde ten tijde van de slachting in Borogo de tribale militie FRPI. Katanga’s opponent Lubanga, leider van de Hema-rebellenbeweging UPC, werd veroordeeld tot 14 jaar cel. Het ICC oordeelde ook in zijn zaak dat hij zijn slachtoffers, voornamelijk kindsoldaten, smartengeld moet betalen. De hoogte van de schadevergoedingen moet nog bepaald worden.